Blog

Domotica, zorg dat het beheersbaar en betaalbaar blijft. Focus op toegangscontrole in de zorg!
Vastgoed | Zorg | Industrie | Woningbouw | Overheid |

Factoren die een rol spelen bij de keus van domotica zorg zijn bijvoorbeeld:

 • Grootte van het pand
 • Onderhoudsstaat van de voorzieningen zoals onder meer automatische deurenintercom, zonwering
 • Technische levensduur van de voorzieningen
 • Het beoogde gemak
 • Zijn er plannen voor nieuwbouw

Soms wegen de investeringen niet op tegen het gemak dat domotica systemen in de zorg opleveren.

Dan beland je in een situatie dat de software niet meer te beheersen is (omdat er bijvoorbeeld geen budget is om de software bij te houden) en de kosten de pan uitrijzen.

Onlangs werd ons zo’n casus voorgelegd en adviseur Deurplus kwam met advies.

Krijg ook meer controle over uw domotica en toegangssysteem. Bel naar telefoon 0341- 271 050.
 

Waarom domotica in de zorg

Een verzorgingstehuis in Gelderland had een fancy domotica-toepassing voor onder meer zonwering en toegangscontrole. Maar de toegangscontrole werkte niet. Hier is Deurplus ijzersterk: aan de deur, waar domotica en toegangscontrole elkaar ontmoeten.

Nu:

 • Werkt de toegangscontrole
 • Gaan zonneschermen automatische uit of in en kunnen bewoners comfortabel in hun stoel blijven
 • Is brandveiligheid in dit gebouw gewaarborgd
   

PROBLEEM: waarom werkten toegangscontrole en domotica elkaar tegen?
Het verzorgingstehuis had zich in het verleden gecommitteerd aan een domotica systeem dat veelbelovend leek te zijn. Functies:
 

Automatische zonwering
Via domotica werd zonwering automatisch aangestuurd. Veranderde het weer, dan pasten de zonneschermen zich hier automatisch op aan. “Dat is makkelijk, daar hoeft niemand meer naar om te kijken,” dacht facilitaire zaken.
 

Toegangscontrole
Het toegangscontrolesysteem werd aangestuurd door domotica. Maar op enig moment was het domotica-product niet meer te besturen, met als gevolg dat het digitale sluitplan ook niet meer werkte. Tags konden niet meer aangemaakt worden, een regelrecht drama!
 

Zware noodaccu voor brandveiligheid
Ook was een brandmeldsysteem geïntegreerd in het domoticasysteem met een zware noodaccu dat garandeerde dat bij brand de deuren zouden sluiten en dat de verlichting zou blijven branden.

Conclusie: Het domoticasysteem was functioneel veel te zwaar voor de grootte van dit verzorgingstehuis. Met als gevolg: onbeheersbaar en onbetaalbaar.
 

OPLOSSING: Toegangscontrole zorg

Deurplus heeft veel ervaring met toegangssystemen in de zorg. Na een grondige inventarisatie van wensen, bleek dat standalone oplossingen beter bij het verzorgingstehuis zouden passen. Hoe dan?
 

Automatische zonwering
Een weermeter werd geplaatst aan de buitenzijde van de gevel van het pand. Deze kan de zonwering prima zelfstandig en direct aansturen. Dus los van domotica.


Brandmeldinstallatie
Een losse brandmeldinstallatie was ons advies. Want het toegangscontrolesysteem is van zichzelf al brandveilig omdat onze monteurs deze opnemen in het brandcompartimenteringsplan. Onze monteurs zorgen ervoor dat in geval van brand:

 • Deuren automatisch sluiten
 • Deuren zonder pas bediend kunnen worden
 • Nooddeuren geopend worden

Met deze maatregelen kunnen zowel bewoners als medewerkers zich snel in veiligheid begeven. En wordt verspreiding van het vuur zo lang mogelijk tegen gegaan.
 

Toegangscontrole integratie met het zorgoproepsysteem
Welke technieken werden wel geïntegreerd? Deurplus koppelde het digitale sluitplan aan het zorgoproepsysteem. Want een zorgmedewerker die gealarmeerd wordt, moet natuurlijk wel bij een bewoner naar binnen kunnen. Dit is de enige integratie die toegevoegde waarde heeft.

Elke andere integratie (zoals onder meer met zonwering) maakt het toegangssysteem alleen maar:

 • Log
 • Moeilijk te beheren
 • Duur

Ontdek meer van onze expertise en lees blog ‘Persoonsalarmering is goed, complete zorgoproepsystemen zijn beter’.

Nu kan de facilitair manager de toegangscontrole prima beheren en blijven de kosten binnen de perken.

Een ander voordeel: het toegangssysteem kan eenvoudig uitgebreid worden naar de geplande nieuwbouw in een andere stad. De facilitair manager kan het sluitsysteem vanaf een punt blijven aansturen. Ook daar verdient het systeem zich terug!
 

Domotica zorg en toegangscontrole, Deurplus zorgt dat het werkt!

Wilt u ook een eenvoudig toegangssysteem? Simpel in het gebruik? Maak gebruik van onze ervaring. We komen vrijblijvend langs om uw situatie te bespreken, of u nu beheerder bent van een appartementencomplex, zorginstelling, mkb-bedrijf of een productie-onderneming.

Uiteraard is het mogelijk dat de toepassing in uw situatie verschilt. Voor het beste advies komen we daarom graag bij u langs.

Bel 0341-271 050.

E-mail naar info@deurplus.com

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu