Blog

Automatische deuropener WMO – Top 9 valkuilen bij aanschaf
Vastgoed | Zorg | Industrie | Woningbouw | Overheid |

Met bijna een kwart eeuw ervaring hebben we voor u de beste tips op een rij gezet die u moet weten voordat u een automatische deuropener aanschaft.

Als expert in inbraakwerend hang- en sluitwerk monteren en onderhouden wij automatische deuropeners door heel Nederland. Na het lezen van deze blog bent u overtuigd van de meerwaarde van Deurplus voor uw automatische deuropener.

 

Wat is een automatische of elektrische deuropener?

Een automatische deuropener is een elektrisch apparaat dat zorgt voor het openen en sluiten van deuren. Het bestaat uit twee delen: de deuropener en de bediening. De deuropener werkt op elektra.

Tot zover is dat vrij recht toe recht aan, zij het dat er veel types, merken en kwaliteiten zijn.

Maar dan.

Wat wordt door veel mensen vergeten bij de aanschaf?

 

Top 9 valkuilen die we vaak vergeten:

 1. Verplichting voor tijdig onderhoud volgens Europese norm EN16005
 2. Het belang van garantie en een onderhouds- en servicecontract
 3. Het belang van 1 adres voor elke storing automatische deur
 4. Het gemak van een landelijk storingsnummer
 5. Het belang van een toegangssysteem dat in de toekomst uit te breiden is met nog meer WMO aanpassingen
 6. De noodzaak van snelle levertijd onderdelen – we laten u niet in de kou staan
 7. Het belang van totaal advies bij de keus voor een WMO automatische deuropener (gebruiksintensiteit deuren)
 8. Het belang van afstemming op het type deurgebruikers
 9. De waarde van inzicht in onderhoudskosten

U denkt er misschien niet aan, Deurplus wel…

 1. Verplichting voor tijdig onderhoud volgens Europese norm EN16005. Weet u dat u verplicht bent om tijdig onderhoud uit te voeren aan de deur volgens de Europese EN 16005-norm? U bent hoofdelijk aansprakelijk voor het letsel van deurgebruikers wanneer u als eindgebruiker niet heeft voorzien in deugdelijk onderhoud. 

  Kiest u voor Deurplus voor de aanschaf van een automatische deuropener, dan bent u gegarandeerd van tijdig en professioneel onderhoud.

 2. Het belang van garantie en een onderhouds- en servicecontract. Denk bij de aanschaf van een automatische deuropener WMO ook aan de kosten op lange termijn. Met een te snelle keus kunt u zich in de vingers snijden. U hebt bijvoorbeeld weinig garantie of uw deurautomaat wordt niet onderhouden.

  Deurplus ontzorgt u jarenlang met professioneel advies bij de aanschaf, installatie en garantie. Hiervoor kunt u bij ons een onderhouds- en servicecontract afsluiten. Want tijdig onderhoud is niet alleen verplicht, het is ook belangrijk! Waarom?  
  Stel bijvoorbeeld dat uw deurautomaat batterijgevoede componenten bevat.

  Deurplus zorgt dat ze tijdig vervangen worden zodat lege batterijen u niet overvallen. Dit is secuur werk vanwege alle elektronica die een deurautomaat bevat. U kunt dit ook beter overlaten aan een specialist zoals Deurplus.

  Bovendien verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw WMO deuropener aanzienlijk met tijdig onderhoud.
  Waarom?
  Onze professionele en geschoolde monteur loopt alles na en signaleert eventuele problemen. Stel dat bijvoorbeeld olie wegloopt uit een reservoir en u had dat zelf niet gezien. Net zoals bij auto’s kan een olielek dramatische gevolgen hebben. Dat wilt u te allen tijde voorkomen.

 3. Het belang van 1 adres voor elke storing automatische deur. Kiest u voor een automatische deuropener, dan moet u ook denken aan hoe u eventuele storingen zou gaan verhelpen.  

  Hoe doet Deurplus dat?  
  Of het nu gaat om de automatische deur, de ontgrendeling, het motorslot of de toegangscontrole, binnen het professionele montageteam van Deurplus zijn alle disciplines vertegenwoordigd.  

  Uw probleem wordt altijd opgelost.

 4. Het gemak van een landelijk storingsnummer. Wanneer uw automatische deuropener defect is, dan hebt u een monteur nodig. Kiest u voor Deurplus, dan bent u verzekerd van spoedige service.
  Dat is in de meeste gevallen zeer gewenst, want niemand wil dat automatische deuren haperen, klemmen of nog erger, open blijven staan. Slecht werkende deuren kunnen leiden tot onveilige situaties en dat moet u vermijden.
  24 uur per dag, 7 dagen per week kunt u uw incidenten, defecten en storingen melden bij Deurplus via het landelijke storingsnummer 0800-1071.

  Regel een service- en onderhoudscontract en Deurplus verhelpt 84% van alle storingen aan automatische draai- en schuifdeuren onmiddellijk (first time fixes). Dankzij onze vakkundige, eigen monteurs en volledig ingerichte servicebussen hebt u hier geen zorgen over.
  Bij Categorie 1 incidenten staan we zelfs binnen 4 uur op de stoep. De afgelopen jaren hebben we in 94% van de spoedmeldingen binnen 4 uur bij onze klanten voor de deur gestaan.
  We streven ernaar om incidenten zoveel mogelijk direct op te lossen zodat monteurskosten worden beperkt.
   
 5. Het belang van een toegangssysteem dat in de toekomst uit te breiden is met nog meer WMO aanpassingen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) bepaalt dat gemeenten moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
  Bijvoorbeeld met aanpassingen die een woning levensloopbestendig maken wanneer iemand zich niet meer thuis kan redden of kan terugvallen op zijn netwerk.
  Een automatische deuropener kan dan een handig hulpmiddel zijn voor uw bewoners zodat zij zich vrij en veilig in en door uw gebouw kunnen blijven bewegen.
  Wellicht zijn in de toekomst nog meer aanpassingen nodig aan uw pand of woningen. Kiest u een automatische deuropener WMO van Deurplus, dan weet u zeker dat u van een schaalbaar toegangssysteem wordt voorzien.
  Dan kunt u bijvoorbeeld later nog uw digitale sluitsysteem uitbreiden met een

  - cctv camerasysteem 
  deur openen op afstand
  intercomsysteem

  of andere functionaliteit die woningen levensloopbestendig maakt.
   
 6. Deurplus adviseert hier graag. De noodzaak van snelle levertijd onderdelen – we laten u niet in de kou staan.
  Stel dat u te maken krijgt met een storing en u hebt geen servicecontract.
  Dan kan het voorkomen dat u wekenlang moet wachten op onderdelen. Al die tijd is uw automatische deur niet in gebruik. Dat kan natuurlijk niet. Deurplus bespaart u deze ellende.
   
 7. Het belang van totaal advies bij de keus voor een WMO automatische deuropener (gebruiksintensiteit deuren)
  Elk huis, appartementencomplex, kantoor, openbaar gebouw en (zorg) instelling heeft z’n eigen bezoekersstromen en gebruiksintensiteit. Van belang is dat u een automatische deuropener kiest die afgestemd is op de gebruiksintensiteit van uw deuren.

  Passeren dagelijks tien mensen een deur, of zijn het er 50 per uur?
   
 8. Het belang van afstemming op type deurgebruikers. Het maakt uit of de gebruikers van deuren bekend zijn in de situatie of onbekend.
  In het laatste geval, zoals bij bijvoorbeeld bioscopen, hebben deuren vaak meer te lijden. Uw automatische deuropener moet ook afgestemd zijn op het type bezoekers dat van uw deur gebruikt maakt.

  Ook de onderhoudsfrequentie stemmen we af op het aantal en type gebruikers.
  In geval van storing weet u natuurlijk wat u moet doen. Maar weten andere deurgebruikers in uw flat dat ook?

  Wanneer u uw automatische deur bij Deurplus in onderhoud geeft, dan voorzien wij deze van een sticker met ons landelijk telefoonnummer. Zo kan iedereen altijd weten hoe te handelen in geval van storing of nood.

  Voor een reparatieverzoek of storingsverzoek belt u naar telefoon 0800 1071. Afhankelijk van de aard en de urgentie plannen wij uw aanvraag in.
   
 9. De waarde van inzicht in onderhoudskosten
  Deurplus houdt met een dashboard de meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) bij. Deze geeft gedetailleerd inzicht in onderhoudskosten en onderhoudshistorie per deuronderdeel. Zo hebt u inzicht in onderhoudskosten van deurautomaten en
  automatische draai- en schuifdeuren en kunt u deze ook spreiden.

  Zelfs kunt u als VvE (Vereniging van Eigenaren) gebruik maken van een rekenmodule om te berekenen wat de VvE maandelijks moet reserveren zodat na het verstrijken van de technische levensduur tijdig tot vervanging kan worden overgegaan.

  Is dat alles?
  Hier moet u ook nog aan denken:
   
 10. Aanwezigheid noodstroom. Belangrijk is dat u over noodstroom beschikt.
  Als de stroom uitvalt kan het zijn dat de deur niet meer opengaat, wat hinderlijk is of zelfs gevaarlijk kan zijn als deze deur de enige uitweg is naar buiten. Een noodstroomvoorziening zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren.
   
 11. Bediening
  Hoe wilt u de deur bedienen? Dit kan bijvoorbeeld met:

  - Drukknop
  - Afstandsbediening
  - Schakelaar
  - Tablet of smartphone

  Wilt u de deur helemaal niet bedienen?
   
 12. Een automatische deuropener met sensor detecteert personen zodra ze zich binnen het veld begeven. Deurplus toont u graag alle mogelijkheden met hun voor- en nadelen.Automatische deuropener voor binnen- of buitendeur.

  Waar wilt u de automatische deuropener laten monteren? Op een binnen- of buitendeur?
  Bij een buitendeur is het gewenst dat deze op slot kan. U hebt hier ook te maken met windbelasting. Hoe groter de deur, hoe gevoeliger deze is voor wind. Een automatische deuropener moet krachtig genoeg zijn om buitendeuren te kunnen bedienen.


Deurplus adviseert u passend over deurautomaten.


Nu hebt u gelezen in welke valkuilen u zou hebben kunnen vallen als u zich niet had laten adviseren door een specialist in deurautomaten.

Zijn hiermee al uw vragen beantwoord?
 

U wilt misschien nog weten:

 • Wat kost een automatische deuropener?
 • Wat is de WMO-vergoeding voor een automatische deuropener?
 • Automatische deuropener WMO – wanneer komt u in aanmerking?
 • Hoe vraagt u aan elektrische deuropener WMO aan?
 • Welke WMO-voorzieningen hebt u nog meer nodig?
 • Welke rol heeft de VvE?
 • Wie zorgt voor onderhoud en service?
   
 • Wat kost een automatische deuropener?
  Al vanaf 900 euro ex. BTW kunt u uw deur automatisch laten openen en sluiten. Gezien onze professionele montage en jarenlange zorgeloze service, is uw keus voor Deurplus de meest voordelige keuze voor de totale levensduur van uw automatische deuren.

Maak snel kennis en ontvang vrijblijvend een automatische deuropener prijs.
 

Wat is de WMO-vergoeding voor een automatische deuropener?

Het verschilt per gemeente hoe de WMO wordt ingericht. In elk geval hebben de WMO-voorzieningen betrekking op woningen en of de algemene delen van een gebouw.


Het hangt af van de omstandigheden wie de rekening van de automatische deuropener zal betalen. Gemeentes mogen hierover hun eigen beleid voeren.


Doelgroep

In z’n algemeenheid is het zo dat appartementencomplexen die bestemd zijn voor ouderen, moeten zijn afgestemd op het type bewoner. Een VvE zal dan niet snel de rekening voor een automatische deuropener naar de gemeente kunnen sturen.

Net zo als dat overige woonvoorzieningen in gemeenschappelijke gedeeltes in het kader van de WMO meestal niet voor vergoeding door de gemeente in aanmerking komen.


Leeftijd appartementengebouw

Daarnaast kan de leeftijd van het woongebouw een rol spelen.

In gebouwen vanaf circa 1990 is meestal al rekening gehouden met de behoeften van personen met beperkingen en ouderen. Hier zal een gemeente dus minder snel een woonvoorziening in een gemeenschappelijk deel vergoeden.
 

Automatische deuropener WMO – wanneer komt u in aanmerking?

Een WMO-consulent zal altijd de complete woonsituatie in ogenschouw nemen. Is iemand geholpen met een automatische deuropener of lost dat slechts een deel van het probleem op?

Bij sommige gemeenten is een verhuisvergoeding voorliggend op woningaanpassingen en zorg.

Ook wordt gekeken naar algemene voorzieningen in de gemeente die het probleem eventueel zouden kunnen oplossen. Zo ja, dan krijgt dit voorrang op de indicatie. Zo nee, dan kan er een maatwerkvoorziening worden getroffen.

 

Hoe vraagt u aan automatische deuropener WMO aan?

Een hulpmiddel zoals een automatische deuropener kan er voor zorgen dat uw bewoners langer veilig en comfortabel thuis kunnen wonen. De WMO kan in sommige gevallen helpen met dit soort aanpassingen.

Meld uw verzoek allereerst bij het WMO-loket, dit kan telefonisch. Sommige gemeentes hebben een online formulier dat u moet invullen.

Een WMO-consulent neemt vervolgens contact met u op. Deze onderzoekt of een automatische deuropener de oplossing is of dat het slechts een deel van het probleem oplost.

Uw deuren moeten bijvoorbeeld ook breed genoeg voor rolstoelen zijn. Maar ook: is er een apotheek in de buurt, een dokter, een supermarkt?

Wordt uw WMO-aanvraag altijd toegekend? Belangrijk om te weten is dat het antwoord op deze vraag verschillend is per gemeente.


Welke WMO-voorzieningen hebt u nog meer nodig?

Met een automatische deuropener alleen bent u er meestal niet. U zult deuren moeten verbreden om genoeg ruimte te hebben om met een rolstoel naar binnen te kunnen, ook zijn drempelhulpen en vlonders op galerijen nodig.

Een intercomsysteem is essentieel bij het ouder worden. Hiermee verleent u uw bewoners en hun bezoekers veilig en comfortabel toegang. Deurplus levert de beste merken intercomsystemen die zich hebben bewezen in betrouwbaarheid en levensduur. Wij adviseren u hierover graag.


Welke rol heeft de VvE bij een automatische deuropener WMO?

Met het aanbrengen van woonvoorzieningen in gemeenschappelijke ruimten van een appartementengebouw heeft een VvE ook een rol.


Kan een VvE de aanpassingen die een gemeente wenst uit te voeren weigeren?

In de meeste gevallen niet, tenzij dat de aanpassingen de belangen van de overige bewoners ernstig schenden. U zult begrijpen dat hier slechts sporadisch sprake van kan zijn.
Wel mag van de gemeente worden verwacht dat zij de VvE tijdig informeert.


Wie zorgt voor onderhoud en service?

Ook dit is afhankelijk van de WMO-verordeningen in een gemeente. Sommige WMO-verordeningen regelen dat behalve de woonvoorziening zelf, ook onderhouds- en reparatiekosten van die woonvoorziening door de gemeente (deels) worden vergoed. Zeker bij voorzieningen waarbij de veiligheid in het geding komt wanneer deugdelijk onderhoud ontbreekt. U moet dit altijd even checken bij de gemeente.
 

Welke deurautomaat kiest u?

U hebt advies nodig over een deurautomaat die bij u past. Zoekt u een automatische deuropener voor schuifdeuren of draaideuren? Adviseur Deurplus inventariseert grondig uw wensen, uw situatie en informeert u over de beste keus. Met ons specialisme in deuren en deurtechnieken zijn wij uw beste sparring partner voor automatische deuropeners, toegangscontrolesystemen, intercomsystemen en inbraakwerend hang- en sluitwerk. Daarnaast verrichten professionele monteurs de montage voor u zodat u verzekerd bent van een storingsloze werking en jarenlange garantie.
 

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu