Stichting Reinaerde Utrecht
Stichting Reinaerde Utrecht
Digitaal sluitsysteem

“Deurplus kan met alle merken deurtechnieken binnen onze zorggroep uit de voeten,” Hennie Pampus, Coördinator Dagelijks Klachtenonderhoud

 

Als je op dagcentrum De Heygraeff van Stichting Reinaerde komt in Woudenberg, kom je in een soort van zorgdorp, omsloten door de natuurlijke, boomrijke omgeving van het Henschotermeer. Deurplus zorgt hier voor alle deurtechnieken.

 

Van kleine zorginstelling naar zorggroep

 

18 jaar geleden fuseerden diverse zorginstellingen tot wat nu Reinaerde is: de stichting voor geestelijke gezondheidszorg in de meest brede zin van het woord. Reinaerde biedt zorgwoningen en dagbesteding aan mensen met psychische stoornissen of anderszins, zoals niet aangeboren hersenletsel (nah) op tal van locaties in de provincie Utrecht. Deze zijn bij Reinaerde in eigendom of ze worden gehuurd.


Deurplus onderhoudt het merendeel van alle deurtechnieken die, zoals je kunt verwachten bij een stichting die gefuseerd is uit diverse kleinere instellingen, even divers zijn als de locaties zelf. En dat Deurplus met bijna alle merken deurtechnieken kan werken was nou nèt de binnenkomer in deze organisatie. “Deurplus kan bijna overal mee werken,” zegt Hennie Pampus ingenomen, Coördinator Dagelijks Klachtenonderhoud, over ‘zijn’ relatie. “En we betalen niet meer de hoofdprijs zoals bij anderen in het verleden. Dat hebben we inmiddels ook ervaren.”

Hoe kwam Deurplus in beeld?
 

Het voordeel van alles-onder-1-dak

 

In 2018 besluit Reinaerde om al het deuronderhoud bij één deurfabrikant neer te leggen. Vastbesloten om op deze manier enorme besparingen te realiseren. Maar daar lopen ze snel op vast want de partij die het contract krijgt, beschikt niet over alle kennis. Omdat Reinaerde een gefuseerde organisatie is, kom je hier dus ook alle merken deurtechnieken tegen die elke instelling naar zijn beste weten en kunnen ooit had uitgekozen. Kone, Geze en Dorma, alle merken zijn op dat moment vertegenwoordigd. Het moment laat dan ook niet lang op zich wachten dat er een deurstoring optreedt en de fabrikant het niet weet op te lossen omdat het zijn eigen merk niet is.

Het onderhoud van zo’n diversiteit aan sloten blijkt voor de fabrikant niet te behappen. Ze leggen de servicemelding bij Deurplus neer. Deurplus is thuis in alle A-merken, heeft ervaring in de zorg en lost het op. Na deze positieve ervaring brengt Reinaerde al het deuronderhoud bij Deurplus onder. Dit omvat deurautomaten en elektronische sloten, die bestaan uit zowel motorsloten als solenoidsloten (met kruk bediende sloten).

En nu? Nu is Reinaerde wèl tevreden.

 

Blij met Deurplus

 

Hennie heeft een trouwe staat van dienst van 40 jaar bij Reinaerde. Hij heeft de organisatie zien groeien en kent het van binnen naar buiten en omgekeerd. Ooit begon Hennie met werken op de psychiatrie, nu is hij overkoepelend aanspreekpunt voor het dagelijkse klachtenonderhoud voor de hele organisatie. Dat doet hij samen met Jan Haalboom van de technische dienst. De focus van Hennie ligt op de gebouwen, die van Jan op de terreinen. Daarnaast hebben veel locaties een eigen, lokale technische dienst. Dat is dan ook wel nodig want de toegangssystemen zijn vaak lokaal ook groot.

Hennie: “Deurplus is universeel in merken. Daar hebben wij elk moment voordeel van. Ze geven altijd eerlijk en transparant advies. Ze zijn accuraat bij storingen, ze hebben een heel nette werkwijze, nemen snel actie en hun prijzen zijn keurig.”

“De monteurs doen altijd compleet verslag, dus ik heb van elk deurcomponent inzicht in onderhoudshistorie. Dat is handig als het eind van de technische levensduur nadert en je keuzes moet maken over repareren of vervangen. Deurplus wil hier altijd over meedenken. We hebben een goede relatie met Deurplus, dat is heel belangrijk omdat we hier veel leren uit samenwerken in de praktijk. Zo kunnen we voor situaties betere oplossingen bedenken.”


Toegangssysteem passend bij doelgroep

 

Ongeveer 300 locaties verspreid door de provincie Utrecht, telt Reinaerde inmiddels. 2700 personeelsleden staan er op de loonlijst die in totaal zorg dragen voor ongeveer 3000 cliënten. De doelgroepen zijn verbreed en de oplossingen dus ook, vervolgt Hennie.

 

Sleutelloos

 

Sinds 2021 zijn er binnen Reinaerde vier complexen die Salto toegangscontrole hebben geïmplementeerd:

  • een locatie voor dagbesteding
  • drie woonlocaties
 

Zorgpersoneel dat zorg verleent aan cliënten, gebruikt een tag in plaats van een sleutel om bij de cliënt binnen te komen. In Den Dolder en Woudenberg zijn er 200 personeelsleden die een tag als sleutel gebruiken.

Hennie: “Bij een aanleiding zoals renovatie, hebben we deurtechnieken gelijk gemoderniseerd. Reinaerde in Den Dolder blonk niet uit in sleutelbeheer. Hier hebben we een digitaal sleutelsysteem geïnstalleerd. Met name mensen met een lichtverstandelijke beperking zijn kwetsbaar. Zij krijgen de sleutel van de voordeur van de gemeenschappelijke hal en de eigen kamer. In plaats van verschillende sleutels kunnen ze nu met één codedrager precies in waar ze in mogen.”

“Wanneer deze kwijt raakt, kun je deze niet zomaar bij elke willekeurige sleutelmaker namaken. Dan programmeren onze collega’s van de technische dienst deze uit en maken ze een nieuwe sleutel met code aan.”

 

Elektronische sloten

 

Op de locaties waar mensen met psychische stoornissen verblijven en waar extra beveiliging nodig is, zorgen elektronische deursloten ervoor dat deze cliënten binnen het pand of soms zelfs binnen hun afdeling blijven. Deze deursloten kunnen slechts ontgrendeld worden als je een pas met toegangsrechten hebt.

Brandveiligheid blijft natuurlijk gegarandeerd. In geval van brand worden deze sloten automatisch vrij gegeven en zijn deze deuren met kruk bedienbaar voor iedereen, ook al is de stroom er van af. 

 

Op maat


Binnen Reinaerde zijn ook locaties voor dagbesteding voor kinderen met een beperking. Zij hebben een toegangssysteem op maat. De personeelsleden hebben een tag, dat werkt prima.
 

Vernieuwen en verbeteren


De modernisering van de sluittechnieken is een doorlopend verhaal. Hennie: “Je zit veel samen aan tafel om oplossingen te bedenken. Wij dragen opties aan vanuit de praktijk. Deurplus is de adviseur. En als er iets defect raakt, dan vervangen we niet alleen maar we kijken altijd met elkaar of we het zo kunnen verbeteren dat een slot niet meer defect gaat. Dus we blijven steeds nadenken en actie ondernemen op leermomenten.”

“Op veel locaties hadden wij bijvoorbeeld al jaren een ander digitaal sluitsysteem draaien. Maar dat werkte niet goed. Daarnaast hadden we te maken met het nieuwe Bouwbesluit. Volgens deze wetgeving moeten bepaalde deuren verhoogd worden, maar dan worden ze dus ook veel zwaarder. Hierdoor hadden we sneller problemen met doorhangende deuren, zeker in combinatie met het fysieke geweld van cliënten.”

“Daar gingen we hinder van ondervinden. Bij aanleidingen zoals renovatie hebben we Deurplus gevraagd om mee te denken over een passend systeem voor Reinaerde. Toen is het oude digitale sluitsysteem vervangen. Dat werkt goed. Ook nu blijkt het weer een voordeel dat Deurplus nagenoeg overal mee kan werken.”

Eenvoudig beheer, bij verlies geen slot vervangen

 

Hennie heeft nu een aantal jaar ervaring met elektronische sluitsystemen en dat bevalt goed. “Het beheer is veel beter natuurlijk. Een digitaal sluitsysteem is niet statisch, zoals een mechanisch sluitplan. Je kunt het aanpassen naar je behoefte. Nooit is het sluitplan meer lek door verloren sleutels. Wanneer iemand komt melden dat hij een tag is kwijt geraakt, programmeren we deze direct uit. Dan kan hij niet meer gebruikt worden. We hoeven dus geen slot te vervangen.”

“De enige kosten die we op dat moment hebben zijn de kosten van de tag zelf, dat beperkt zich tot een paar euro, ik weet het niet precies. En we hebben altijd overzicht over wie naar binnen mag, wie niet en met welke tags.”

 

Overzicht deurtechniek in zorginstelling

 

Als het aan Hennie ligt wil hij niet meer terug naar een mechanisch sleutelplan. “De driepuntssluitingen van voorheen zijn vervangen door elektronische vergrendelingen. Bij een traditioneel slot heeft de sluitkant van het kozijn wel altijd wat meer speling, dus het kan meer spanning hebben.”

“Hierdoor vind ik een slot met elektronische vergrendeling in de praktijk soms kwetsbaarder dan een traditioneel slot zonder elektronische vergrendeling. Maar uiteindelijk heeft een digitaal sleutelbeheersysteem meer voordelen dan een mechanisch sleutelplan. En de eis vanuit de brandweer is dat een deur altijd zonder hulpmiddel bij brand te openen is. Dus ook zonder sleutel moet je een deur met de klink kunnen bedienen. Dat kan.”

 

Weinig hoofdbrekens over onderhoud

 

Deurplus verzorgt het jaarlijkse onderhoud van de digitale sloten. Hennie: “Het onderhoud gaat goed. Het omvat schoonmaken, testen en weer terugzetten. Ook optisch hebben we de deur op een digitaal slot aangepast.

Wanneer hier, op De Heygraeff, een bewoner een sleutel kwijt raakt, dan moeten we er als technische dienst met de hoofdsleutel naar toe. Met de hoofdsleutel kunnen wij overal bij.”

“Alleen in Woudenberg is dit nog het geval. In Den Dolder zijn inmiddels drie complexen uitgevoerd met een digitaal sluitplan. De deurautomaten kosten ons weinig inspanning. Dat loopt altijd goed. Het is een kwestie van installeren en het loopt.

Alles wat we niet zelf kunnen hebben we bij Deurplus ondergebracht. In het verleden hebben we ervaren dat het hebben van meerdere leveranciers een prijs heeft. Toen betaalden we de hoofdprijs.”

“Een groot deel van de service en het onderhoud is met Deurplus in contracten geborgd. Ook over de responstijden hebben we afspraken gemaakt, de ene storing is urgenter dan de andere. Aan die afspraken houdt Deurplus zich netjes. De monteurs bellen altijd goed van te voren, daarna hebben we ook even een contactmomentje.

Ze zijn uiterst serieus met hun werk bezig. Als iets echt aan het einde van de levensduur is, dan is hun advies om te vervangen. Ze zijn heel netjes in hun manier van werken. Fijn is ook dat we vaak dezelfde monteurs hebben.”

“We zouden Deurplus zeker weer aanbevelen. Ze weten wat ze doen. Hun communicatie is top. Ik heb geen klachten,” zegt Hennie opgewekt.

 

Merken deurtechnieken

 

Loopt u ook tegen een mix van deurtechnieken aan binnen uw zorginstelling? Deurplus is thuis in alle merken. Uiteraard is het mogelijk dat de toepassing in uw situatie verschilt. Voor het beste advies komen we daarom graag bij u langs.

 

Hendri van den Hoorn
Eigenaar
DPN-hendri-portret-website

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Hendri
+31 (0)6 20 36 71 11
Toegepaste producten

Deurautomaten
Elektronische sloten
Casussen
Wat wij doen? Dat blijkt uit de praktijk. We presenteren graag een deel van ons werk online. Dat geeft u het juiste beeld bij onze professionaliteit en dienstverlening.
Bekijk alle casussen
Menu