Aeres Hogeschool Dronten
Aeres Hogeschool Dronten
“Met de service van Deurplus voel ik me geen nummer”

Dat Aeres geen gewone hogeschool is, merk je direct bij binnenkomst. Het pand in Dronten ademt groen aan alle kanten. Studenten met een passie voor ondernemen, bedrijfskunde, dieren en voedsel lopen in en uit. Hier dromen ze van een groene, duurzame toekomst.

Albert Steijaert, Hoofd Technische Dienst: “Maar zo duurzaam was het toegangssysteem niet. Zo begint hij zijn verhaal.

Zes jaar werkt Albert nu hier in Dronten. Voordat hij in dienst kwam, was, bij de bouw van het pand in 2012, een digitaal sluitsysteem van Salto geïnstalleerd – niet door Deurplus.

Maar de partij die het onderhield waren ze niet tevreden over. Als er een slot kapot gaat, is het advies om het slot op te sturen. Voor een hogeschool van deze omvang is dat natuurlijk niet het serviceniveau waar ze mee vooruit kunnen.

Albert gaat eens zoeken op internet naar een bedrijf met kennis van alle technieken rondom en in de deur en met een uitstekende service. Deurplus in Nunspeet zit fijn in de buurt. Hij vraagt of Deurplus snel kan komen. Eén van de compleet uitgeruste servicebussen rijdt voor met een frisse monteur die het slot repareert. Het hoogstaande niveau van service van Deurplus bevalt Albert buitengewoon goed.

Het markeert het begin van een jarenlange relatie tussen Aeres Hogeschool en Deurplus, die uitgroeit tot een samenwerking waarin gefaseerd alle overige 14 schoollocaties overstappen op een toegangsbeheersysteem. De volgende op de rol: het hoofdkantoor in Ede.

Adviseur van toegangscontrole

Albert wint bij uitbreidingen en nieuwbouw altijd advies in van Deurplus over de bouwkundige beveiliging:

Albert: “De basis blijft digitaal sleutelbeheer. Dit bestaande systeem voldoet goed en is flexibel uit te breiden met deuren en gebruikers, ook al beslaat dat meerdere locaties door heel Nederland. Dus de keus voor nieuwe toegangssystemen is niet moeilijk. Het gaat er nu meer om hoe we de sluitsystemen inrichten en integreren in panden.”

Service van Deurplus

Albert waardeert de snelle, adequate service van Deurplus: “Het contact met kantoor is heel direct en goed. Ik krijg snel reactie, ook op mail. Storingen worden snel opgepakt. Soms duurt het even voordat een monteur kan komen, maar dan weet je dat ook. En het wordt wel opgelost. Sowieso krijg je altijd reactie, en bij nood schakelen ze heel snel.”

“Het contact is persoonlijk. Ik voel me absoluut geen nummer. Ik voel me thuis bij het team van Deurplus. De medewerkers zijn altijd eerlijk over wat wel en niet kan, over levertijden, etc. Hierdoor weet je als klant heel goed waar je aan toe bent.”

Wat is er geïnstalleerd?

Nu hebben ze in Dronten zo’n beetje alles wat je met een toegangscontrolesysteem kunt bereiken: optimale veiligheid, controle en comfort. Vier gebouwen zijn voorzien van een digitaal sleutelsysteem, met meer dan honderd sloten. Het is een online beheersysteem.

Het toegangssysteem is helemaal compleet met naast toegangsverlening ook betalen in de kantine, kopiëren en verhuur van kluizen, allemaal met dezelfde pas. Met name voor docenten is dit ideaal. Met één en dezelfde pas doen zij alles: kopiëren, koffie kopen en een kluis gebruiken. Hun pas wordt gevoed met een unieke, persoonsgebonden miFare code.

Deze code is gekoppeld aan een naam zodat een docent op naam herkend en geregistreerd kan worden. Op zijn naam worden dan ook de drie kopietjes gezet die hij die dag maakte en het broodje kaas, afgerekend in de kantine. Tegelijkertijd is het toegangscontrolesysteem AVG-proof.

Zones

Het pand is opgedeeld in zones met hun verschillende rechten en groepen. Er is een zone die bestaat uit kantoren, deze is toegankelijk voor het personeel van kantoor, er is een zone van lokalen die toegankelijk is voor docenten.

Er is een zone van buitendeuren voor de schoonmakers, leveranciers en conciërges.

Zones vergemakkelijken het beheer want de beheerder kent eenmalig rechten toe aan alle toegangscontrole deuren binnen een zone en bij een verandering hoeft hij slechts de zone aan te passen en alle deuren binnen deze zone veranderen mee.

De rechten verschillen per zone. De buitendeuren hebben bijvoorbeeld aangepaste rechten die alleen voor de conciërges gelden. Groepen zoals facilitair, technische dienst, docenten, administratief en bhv’ers hebben hun eigen rechten. Bhv’ers hebben standaard toegang tot alle zones.

Het mooie aan een digitaal sleutelbeheersysteem is, dat je rechten tijdelijk kunt verlenen. Soms heeft iemand voor het laboratorium tijdelijk toegang nodig. Of, een student is geblesseerd en mag van de lift gebruik maken. Die kun je dan mooi tijdelijk extra toegangsrechten geven. Dit wordt meestal uitgevoerd bij de servicebalie.

De technische dienst is behoorlijk zelfredzaam. Albert heeft nog vijf collega’s op de afdeling technische dienst waardoor ze veel technisch werk zelf kunnen uitvoeren.

Wanneer er nieuwe sloten bijkomen, dan regelen zijn collega’s dit zelf. Eigenhandig voegen zij het slot toe in het toegangsbeheersysteem. Deurplus heeft hen getraind hoe ze dit moeten doen.

Hoe blijft de toegangscontrole up-to-date?

Niet alle deuren zijn online. Dat betekent dat de draadloze, offline sloten niet automatisch updates meekrijgen.

Zij pikken de updates op van de pasjes die op hun beurt weer updates meekrijgen als ze aangeboden worden bij online punten. Zo blijft het systeem – zij het met enige vertraging – up to date.

Alle deuren hebben een naam en een beschrijving in het beheersysteem. Elke maand moeten medewerkers hun pas (met uitzondering van hoofdtags) even bij een bedraad, online component melden om de laatste updates mee te krijgen.

Zo kunnen deze geüpdatete passen hun wijzigingen weer doorgeven aan de offline sloten. Op alle deuren zit digitaal beslag. De buitendeuren en de fietsenstalling zijn voorzien van knopcilinders. Op en top veilig!

Toegangsverlening op afstand

Het aantal gebruikers met een eigen pas in Dronten ligt rond de 400. Dat zijn 350 medewerkers en de overige 50 gebruikers zijn leveranciers die op verschillende dagen, tijden en momenten hun bestellingen komen bezorgen.

Voor hen hoeft er geen conciërge aanwezig te zijn die opent. Met hun pas komen leveranciers de hoofddeur binnen en hebben zij toegang tot de ruimte waar de bestellingen afgeleverd kunnen worden. Een check of dit alles wel goed gaat is niet nodig.

De 2700 leerlingen hebben geen pas. Zij komen naar college binnen vaste tijdsblokken. Dan staat de deur van de hoofdentree op loopstand en ’s avonds gaat de hoofddeur van loopstand af. De locatie Almere vormt hierop een uitzondering. Hier hebben studenten wel een pas, allemaal! Dat houdt verband met de fietsenstalling dat ook opgenomen is in het digitaal sluitplan. Om hun fiets te kunnen stallen moeten zij een pas

aanbieden bij het slot en dus heeft elke leerling hier een pasje nodig.

Onderhoud en service

Aeres Hogeschool had al voordat Deurplus in beeld kwam een onderhoudscontract met Wouda Installatietechniek voor het jaarlijkse onderhoud van de deurautomaten. Deurplus eerbiedigt deze afspraken tussen Aeres Hogeschool en Wouda Installatietechniek. Het komt voor dat Wouda Installatietechniek doorverwijst naar Deurplus. Dat verloopt prima.

Deurplus is als private supplier van het digitaal toegangssysteem aanspreekpunt voor alle vijftien Aeres Hogescholen in Nederland. Een groot voordeel is dat Deurplus thuis is in alle technieken rondom en in de deur. Van aandrijving, inbraakwerend hang- en sluitwerk, intercomsystemen, cctv camerasystemen tot toegangscontrole.

Albert: “Ik hoop dat de service van Deurplus op dit niveau blijft. Dat is voor de klant ontzettend plezierig. Ik zou hen absoluut aanbevelen.”

Nicolas Duval
Bedrijfsleider
DPN-Nicolas-portret-website

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Nicolas Duval
+31 (0)6 52 22 14 85
Casussen
Wat wij doen? Dat blijkt uit de praktijk. We presenteren graag een deel van ons werk online. Dat geeft u het juiste beeld bij onze professionaliteit en dienstverlening.
Bekijk alle casussen
Menu