Meander College Zwolle
Meander College Zwolle
“Dienstbaarheid aan klanten is voor Deurplus belangrijker dan groeien"

Het Meander College, onderdeel van Landstede Groep, is een middelgrote school voor mavo, havo en atheneum. Leerlingen voelen zich op het Meander College snel thuis. De prettige, tolerante en veilige sfeer is al voelbaar in de verwelkomende entree.

De school wordt multifunctioneel gebruikt. Buiten schooltijd worden delen van het gebouw verhuurd aan anderen zoals de bibliotheek. Salto toegangscontrole faciliteert persoons- en tijdgebonden toegang zonder extra inzet van personeel.

Een check ’s avonds of alle deuren dicht zijn is hier niet nodig. Het toegangssysteem is veilig, comfortabel en controleerbaar. Deurplus verzorgt sinds 2017 het onderhoud en service en zorgt dat het de gebruikers aan niets ontbreekt.

Hoe een verloren sleutelbos leidt tot een digitaal sluitplan

Voorheen was er een mechanisch sluitsysteem (generaal hoofdsleutelsysteem) met afzonderlijke groepen cilinders en bijbehorende hoofdsleutels. Een generaal-hoofdsleutel kon alle cilinders van alle groepen bedienen. Dat gaat natuurlijk een keer fout.

Op een mooie dag raken de schoonmakers een GHS-sleutelbos – met toegang tot hek, buitendeur en lokalen – kwijt. Niemand krijgt er een vinger achter waar hij is. Maar, op dat moment is wel de buitenschil lek en er staat een kapitaal aan fietsen in de stalling.

Ze besluiten om een modern sluitsysteem aan te schaffen dat niet gelijk lek is als er een sleutel kwijt is. Wat zou het ideaal zijn als elke leraar een tag zou hebben met persoonlijke toegangsrechten per lokaal en lokaalkast. En wat zou het handig zijn als de bibliotheekmedewerkers hun eigen tag voor de bibliotheekruimte zouden hebben.  

Deurplus kennen ze op dat moment nog niet dus het toegangscontrolesysteem wordt geïnstalleerd door een ander bedrijf. Op de buitenschil komen digitale sloten en daarvandaan borduren ze verder met meerdere sloten in het gebouw. Het Salto-systeem vormt de basis.

Op sommige deuren wordt Salto toegangscontrole gekoppeld aan de cilinder, op andere deuren aan het beslag. (Zouden ze nu weer cilinders moeten vervangen, dan zouden ze in één keer kiezen voor Salto beslag, vertrouwen ze ons toe).

Jan van Vilsteren, facilitair manager: “Wij begonnen bij een andere partij maar zij hadden hun expertise niet zover als Deurplus. Uiteindelijk hebben we Deurplus ingeschakeld om het beheer online te kunnen regelen. Deurplus heeft dit proces van installatie goed opgepakt.

Deurplus heeft ook gelijk het probleem van de slecht sluitende achterdeuren aangepakt. Hier zitten Techni-Lock sloten op. Ze worden aangestuurd door Salto software, maar die integratie werkte niet naar behoren. Dat heeft Deurplus in orde gemaakt.”

Eenvoudige toegangscontrole, makkelijk in gebruik


En nu? Werkt het een beetje? Jazeker, beaamt Jan. “De nazorg van Deurplus is goed. Mijn collega heeft daar instructies in gehad. Het systeem is laagdrempelig en goed toegankelijk voor de handelingen die je erin moet uitvoeren.

Komt een nieuwe medewerker een tag halen, dan is dat een fluitje van een cent. We kunnen onszelf prima redden.”

1300 leerlingen maar geen storingen


Er zijn nagenoeg geen storingen. Jan: “Onze school wordt intensief gebruikt. Moet je je indenken dat hier dagelijks zo’n 1300 leerlingen rondlopen en hoe vaak deuren open en dicht gaan (of worden gegooid). Maar we hebben verbazingwekkend genoeg weinig tot geen storingen.

En als er al een storing is, dan veroorzaken we dat zelf bijvoorbeeld als ICT een vinkje verkeerd heeft gezet. Tja, dan hebben we wel eens een verrassing maar dat ligt niet aan het product of aan Deurplus.

Dat soort kwesties zijn op afstand op te lossen. Hun telefonische ondersteuning is echt goed. Ze weten goed hoe dingen werken en kunnen veel zelf.

Hun kracht is zonder meer dat ze doen wat ze zeggen. Deurplus adviseert je direct, gedegen en persoonlijk. Je hoeft niet zelf de weg te vinden tussen allerlei mogelijkheden.

Eigenlijk zien we alleen een monteur voor het reguliere onderhoud. We hebben een contract met Deurplus zodat zij 1 keer per jaar alle toegangscontrole deuren nalopen, updates uitvoeren en batterijen vervangen. Hun monteurs zijn gewone, prettige mannen, toegankelijk ook.”

Toegang zonder omkijken voor bibliotheekmedewerkers, musici en cultuurliefhebbers

Als erkende cultuurprofielschool wil het Meander College haar pand ook toegankelijk voor andere verenigingen maken. Tijdens en buiten de lessen gebeurt er veel op kunstzinnig en cultureel gebied.

Er is een wijkcentrum, een werkcentrum, een elektronicaclub, een licht- en geluidploeg, een maandelijkse sportinstuif en ‘s avonds zorgt het jeugdsymfonieorkest voor levendigheid. Er zijn dus veel gebruikers met diverse toegangsrechten.  

Dankzij Salto is toegangsverlening nu optimaal geregeld. Tags worden uitgereikt aan alle gebruikers met de bijbehorende toegangsrechten, op maat en per ruimte, per dagdeel en per tijdsblok.

Het jeugdorkest heeft bijvoorbeeld niet het hele pand nodig, maar dat kan digitaal ook beperkt worden tot uitsluitend het lokaal waar zij altijd oefenen. De rest blijft afgesloten.

Het multifunctionele gebruik van de school zou met een ouderwets mechanisch sleutelplan ondenkbaar zijn. Denk eens in hoeveel sleutels zouden rouleren voor de bibliotheek, het jeugdorkest, de schoolleiding en de docenten.

Zo’n sluitplan zou compleet onbeheersbaar, onwerkbaar, onveilig en onvoordelig zijn. En nu heeft de conciërge ook nog eens optimaal inzicht in het gebruik van deuren, door wie, wanneer en hoe laat.

Soms toegankelijk voor de hele stad

De bibliotheek is niet de hele week open. Op vaste tijden komen boekenwurmen hier hun boeken inleveren en nieuwe halen. Zij komen binnen via een achterdeur.

Deze is de hele dag op loopstand geopend vanaf 07.30 uur tot 16.45 uur. Dit wordt online ingesteld in de Salto software. Voor deze achterdeur is geen tag nodig als deze op loopstand staat.

Om de bibliotheek te openen en af te sluiten is wel een tag nodig. Met een persoonlijke tag is toegang per persoon per dagdeel en per tijdsblok te regelen.

Werkt Wilma alleen op dinsdagochtend? Haar kunnen rechten voor uitsluitend de dinsdagochtend en uitsluitend voor de bibliotheek toegekend worden.

Verlies van tags is geen probleem

Tags die zoek raken worden door de beheerder direct uitgeprogrammeerd zodat onbevoegden niet binnen kunnen komen. Degene die zijn tag kwijt is, komt een nieuwe halen bij de beheerder. De kosten per tag blijven onder de vijf euro.

Sloten hoeven niet meer te worden vervangen. Dit sluitplan heeft lagere beheerskosten dan een sleutelplan met mechanische sleutels.

Ook in nood veilig

Er is een vaste medewerker die het webbased toegangssysteem beheert. Ook met het oog op calamiteiten is dit veilig.


Jan: “Bij calamiteiten moeten vluchtwegen open kunnen, moet je toegang kunnen hebben tot brandblussers, kortom, dan mag de bouwkundige beveiliging geen enkel beletsel vormen om tot handelen over te kunnen gaan.

Omdat wij als school het digitaal sluitsysteem zelf beheren, zijn er voor ons in figuurlijke zin geen dichte deuren. Of andere externe gebruikers nu aanwezig zijn of niet, in geval van nood kunnen wij handelen.”

Ouderwetse klantvriendelijkheid


Klanten zijn bij Deurplus geen nummer. Jan: “Je bent hier echt een klant die ze kennen. Daar mogen ze wel heel wel heel zuinig op zijn dat ze het zo kunnen doen.

Deurplus is dienstbaar, dat mis je bij anderen. ‘Nu geen tijd en morgen zijn we bij je,’ is een eerlijk antwoord en daar houden ze zich ook aan. Als er een calamiteit is laten ze ander werk liggen en ze komen naar je toe. Aan Deurplus merk je dat continueren belangrijker is dan groeien. Klanttevredenheid, dat telt.

En dan denk ik: “Met gewoon blijven word je vanzelf bijzonder. Gewoon een ander helpen. Ik zou Deurplus zeker weer aanbevelen voor alle technieken rondom en in de deur.”

Nicolas Duval
Bedrijfsleider
DPN-Nicolas-portret-website

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Nicolas Duval
+31 (0)6 52 22 14 85
Casussen
Wat wij doen? Dat blijkt uit de praktijk. We presenteren graag een deel van ons werk online. Dat geeft u het juiste beeld bij onze professionaliteit en dienstverlening.
Bekijk alle casussen
Menu