Blog

Rfid-chip en Rfid-systeem, wat past bij uw toegangscontrole?
Vastgoed | Zorg | Industrie | Woningbouw | Overheid |

Deurplus heeft overzicht van alle mogelijkheden en helpt u enthousiast verder met tag systemen voor deuren die passen bij uw bedrijf of organisatie!
 

Hoe werkt een RFID chip?

RFID identificeert personen en objecten door middel van radiogolven. Een RFID systeem bestaat uit een reader en een tag die in of op een object wordt geplaatst. Een controller stuurt alles aan en laat de reader het ID nummer van de tag uitlezen. Afhankelijk van de frequentie, de signaalsterkte en de gevoeligheid van de tag, varieert het leesbereik van een RFID-chip van een paar centimeter tot honderden meters.
 

RFID-tags, RFID-systeem met meeste voordelen

De streepjescode is de voorloper RFID en wordt nog steeds wel toegepast bijvoorbeeld in dierentuinen en musea. Ook hierbij wordt een unieke code door een reader uitgelezen. Echter, in bijna alle overige sectoren bieden tags met RFID-chips meer voordelen. Het grote voordeel van RFID-tags is namelijk dat ze meer geheugencapaciteit hebben, kleiner zijn en in grote volumes (tot wel 800 per seconde) gelezen kunnen worden, zonder dat ze dicht bij een reader gehouden hoeven te worden. Daarnaast zijn RFID-tags weersbestendig, onderhoudsarm en zijn ze als plastic tag, kaart of druppel ongevoelig voor vuil en beschadigingen. Hierdoor hebben ze een veel langere levensduur dan een papieren kaartje. Een ander voordeel van tags met RFID-chip is dat ze minder gevoelig zijn om kwijt te raken omdat ze gemakkelijk aan een object bevestigd kunnen worden.
 

RFID-chips, passief, semi-passief of actief

Een passieve RFID-chip verkrijgt zijn energie uit radiogolven. Een chipkaart wordt actief zodra deze voor een ontvanger gehouden wordt; bij een positieve autorisatie zorgt een relais voor een automatische ontgrendeling van de deur. Deze vorm van identificatie werd traditioneel gezien veel toegepast bij toegangscontrole, heeft een voornamelijk lokaal karakter en beperkte functionaliteit. De readers van deze RFID-systemen zijn niet al te complex en zijn in staat om een deuropener zelfstandig te besturen.
 

Semi-passieve RFID-chip

Daarnaast zijn er semi-passieve tags. De batterij van semi-passieve tags wordt uitsluitend gebruikt om de chip van energie te voorzien. De batterij stuurt dus geen informatieoverdracht aan tussen tag en deurcontroller.
 

RFID-systeem met actieve identificatie voor dataoverdracht

Actieve RFID-chips of transponders zijn voorzien van een batterij waarmee ze signalen uitsturen. Ook hebben ze een grotere leesafstand en geheugenopslag. Toegepast als smart cards bieden ze toegangscontrole met uitgebreide mogelijkheden. Via het sluitplan is op elk moment actuele aanwezigheidsinformatie beschikbaar in geval dat zich een calamiteit voordoet. In een oogopslag hebt u inzichtelijk welke personen zich in welke gebouwen en ruimtes bevinden.
Een actieve RFID-chip kan tot over 250 meter worden gelezen. Dit maakt het toegangssysteem comfortabel in gebruik, want je hoeft geen tag, kaart of pas met RFID-chip bij een kaartlezer aan te bieden. Je kunt volstaan met de pas bij je te dragen.

Toegangscontrole RFID ontwikkelt zich nog steeds en de toepassingsgebieden vergroten zich. Ook kan RFID geïntegreerd worden met systemen om de locatie van objecten te bepalen. Internet of Things (IoT) brengt dit naar een nog hoger niveau waarbij intelligente apparaten zelf keuzes maken en tot actie overgaan. De readers van deze RFID-systemen zijn complexe IoT computersystemen met LAN of WAN (internetverbinding).
 

RFID technologieën

RFID kent verschillende technologieën of kaartleestechnieken zoals LF, HF, Mifare, Mifare DESfire, EM Micro, Hitag-2, NFC, UHF, wat kiest u? Van invloed zijn:  

  • Toepassing: uitsluitend voor sluitsystemen of ook voor andere toepassingen, zoals betalingen bij frisdrankautomaten
  • Gewenste leesafstand
  • Gewenst beveiligingsniveau
  • Kosten pas of tag bij kleine of grotere aantallen
     

Low Frequency (LF)

De RFID-chip met LF RFID wordt toegepast bij toegangscontrole met een leesafstand van 10 cm en een lagere leessnelheid dan hogere frequenties.
 

High Frequency (HF)

HF RFID heeft een leesafstand tot 1 m en wordt ook veel ingezet bij proximity systemen en smart cards. De grotere leesafstand maakt HF RFID een comfortabele vorm van toegangscontrole niet alleen voor minder validen, maar ook voor bijvoorbeeld de bouw of de zorg omdat dit handsfree doorgang mogelijk maakt.
 

Mifare, Mifare DESfire

Door de vele mogelijkheden van de Mifare kaart wordt deze veel toegepast in toegangscontrolesystemen. De kaart kan namelijk ook voor betaalsystemen ingezet worden en heeft een hoog beveiligingsniveau. Door de korte leesafstand is de Mifare kaart niet in alle gevallen perfect voor toegangscontrole. Toch komt de Mifare kaart steeds meer voor als onderdeel van een toegangscontrolesysteem, omdat deze voor meerdere toepassingen geschikt is zoals bibliotheekkaart, restaurant betaalkaart, gebruik van vaste computers, kopieerapparaat en opslag van biometrische gegevens. Staat u op het punt om uw mechanisch sleutelplan te vervangen door een digitaal sleutelbeheersysteem, dan bent u met deze kaart voorbereid op toekomstige mogelijkheden en wensen. Mifare Classic en Mifare Desfire verschillen onderling ten aanzien van de prijs, hun beveiligingsmechanische en de manier waarop gegevens (versleuteld) worden opgeslagen. De gegevens op een Desfire EV1 chip zijn beter beveiligd en bestand tegen hacken dan op de Classic chip.
 

EM Micro

EM Micro tags kunnen wel uitgelezen worden maar er kan geen informatie meer aan de kaart/tag kan worden toegevoegd. Dit geeft hen beperkte functionaliteit.
 

Hitag-2

Kaarten/tags met Hitag-2 technologie worden wereldwijd gebruikt en staan te boek als veilig gecodeerde kaarten. 
 

NFC

Near Field Communication (NFC) is een andere variant met veel nieuwe mogelijkheden. Een smartphone uitgerust met NFC chip kan dienen als betaalmiddel, personeelspas en vliegticket. NFC werkt op nabije afstand, kent een hogere versleuteling dan de standaard RFID beveiliging en het verbruikt weinig energie. Een toepassing van de RFID chip NFC is bijvoorbeeld in de smartphone zodat hiermee betalingen kunnen worden verricht.
 

UHF RFID

UHF RFID is een wereldwijde standaard heeft een leesafstand tot ongeveer 12 meter en een snelle data overdracht. UHF kan meerdere RFID-tags ineens lezen wat dit systeem geschikt maakt voor plaatsen waar veel bewegingen zijn van personen en voertuigen. Denk aan terreinen bij logistieke centra. Het voordeel van UHF in vergelijking met bijvoorbeeld Mifare is dat een grote leesafstand kan worden bereikt met de tags of kaarten. Een nadeel van de UHF technologie is dat geen codering op de kaart wordt ondersteund en dat het beveiligingsniveau van UHF-kaarten hierdoor lager is dan die van Mifare kaarten.
 

RFID-systeem voor toegangscontrole zorg

In de zorg wordt actieve RFID toegepast voor toegangscontrole in combinatie met aanwezigheidsregistratie van medewerkers. Elke medewerker kan sleutelloos naar binnen in de aan hem toegewezen ruimtes tijdens de daar voor bepaalde tijden (nooit meer lekke sleutelplannen!) Aanwezigheidsmeldingen worden automatisch gegenereerd zodra een medewerker met een persoonlijke actieve druppel handsfree naar binnen gaat. Hierbij fungeert het RFID-systeem als prikklok en hoort het handmatig bijhouden van uren tot de verleden tijd.
 

RFID-systeem voor persoons- en tijdsregistratie in de bouw

Wet- en regelgeving in de bouw vereist een nauwkeurige persoonsregistratie van onderaannemers, werknemers en bezoekers. Tijdsregistratie is onder meer nodig om aan de cao verplichting te voldoen en om salarisadministratie uit te kunnen voeren. Toegangscontrole is nodig om inbrekers geen kans te geven tot het plegen van inbraak. Hoe voorkomt u dat u daar onnodig lang mee bezig bent? Onze oplossingen geven u snel en helder inzicht wie op de bouw is, waar en wanneer.
 

RFID-systeem met gebouwbeheer

RFID druppelsystemen kunnen als onderdeel van bouwkundige beveiliging geïntegreerd worden met overige gebouwbeheersystemen zoals verlichting, verwarming en andere applicaties zoals betaalsystemen en tijdregistratie. Verlichting en verwarming of airco worden automatisch ingeschakeld wanneer het eerste personeelslid de entree van het pand binnenkomt, alarmsystemen uitgeschakeld en aan het einde van de dag wordt het alarm weer actief en gaan verwarming en airco weer in de zuinige stand.

Welke RFID technologie zich het beste leent voor uw toegangscontrole oplossing, is voor Deurplus een kwestie van goed inleven in uw situatie en wensen. Alle toonaangevende RFID-technologieën kan Deurplus aanwenden om uw ideale sluitplan te realiseren. U vindt bij Deurplus een verscheidenheid aan inbraakwerend elektronisch sluitwerk voor raam en deurbeveiliging, RFID voordeur sloten voor binnen en buiten, wandlezers, lockers, hangsloten, paniekstang oplossingen en RFID-chips met pincode voor gebruik bij slagbomen en tourniquets. Onze oplossingen ondersteunen alle toonaangevende technieken, daarnaast zijn er ook multi-format producten van onder meer Salto, Paxton die diverse kaartleestechnieken ondersteunen. Lees alles over onze verschillende toegangscontrole systemen. Ook kunt u kaarttechnologie door ons laten combineren met een extra veiligheidsoplossingen zoals fingerprint toegangscontrole. Wilt u toegangscontrole intercom met RFID of lange afstandslezers met RFID systeem kopen? Deurplus geeft advies en ontzorgt u volledig.

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu