Blog

Met een digitaal sluitplan een zorg minder [TIPS]
Zorg | Digitaal sluitplan |

Zorginstellingen luiden de noodklok. De zorg wordt onbetaalbaar. Stijgende energielasten, loonsverhogingen die deels uit eigen zak moeten worden bekostigd, hoog ziekteverzuim na corona, een vergrijzende sector en extra kosten van zzp’ers zorgen er soms al voor dat investeringen in huisvesting vooruit worden geschoven.

“Zorgelijk,” noemt ook Hendri van den Hoorn, directeur-eigenaar van Deurplus, deze ontwikkelingen. Maar, aan de horizon glimpt hoop.

“Want wat er nu met techniek mogelijk is, dat was vroeger niet zo. Slimme deurtechnieken besparen de inzet van personeel. Je moet alleen even weten hoe. En dat is nou precies waar adviseur Deurplus goed in is.”

 

Bespaar op sluitronde


Om te beginnen kun je besparen op medewerkers die een sluitronde doen ’s nachts. Het beeld van de nachtwaker met zijn rinkelende sleutelbos, is inmiddels meer een beeld uit een spannend jeugdboek dan iets van de moderne zorginstelling van nu.

Met een digitaal sluitsysteem kunnen pasjes worden gebruikt als sleutels zodat het mogelijk is om deuren automatisch in het nachtslot te laten vallen. Veilig tegen inbraak.

 

Ontvang meldingen

 

In een digitaal sluitplan is het ook mogelijk om meldingen te ontvangen wanneer een deur onbedoeld is open blijven staan. Zo kan er vanuit een centraal punt overzicht op alle deuren gehouden worden, zonder dat iemand er op uit moet.

 

Geen risico op ontsnappen

 

Een digitaal sluitsysteem scheelt de inzet van nachtdiensten bij ontsnapgevoelige cliënten.

Bij ouderwetse, mechanische sluitsystemen was er altijd het risico dat dwaalgevoelige ouderen ’s nachts uit bed gingen en de deur van binnenuit openden om aan de wandel te gaan. Met alle gevaren van dien natuurlijk.

Het zorgpersoneel had daar veel werk aan. Zij moesten dwaalgevoelige cliënten in de gaten houden, want volgens de nieuwe Wet Zorg en Dwang mag je iemand ook niet zo maar opsluiten.

Digitale sluitsystemen nemen u werk uit handen. Elke entree- of gangdeur kan van binnenuit vergrendeld worden, en kan alleen door iemand met toestemming en in geval van nood worden ontgrendeld. Extra ogen zijn dan niet meer nodig. Veilig en comfortabel.

 

Digitaal sluitplan zorg


Nog een voordeel van een digitaal sleutelbeheersysteem is, dat zorgmedewerkers niet meer voor iedereen die aanbelt, naar de deur moeten. Want je kunt iedereen een pas geven met de daarop voor hem ingestelde tijden en dagen dat hij toegang heeft.

 

Beveilig opiatenkast


Een digitaal sluitplan kan ook de medicijnkast beveiligen. Per pasje kent u rechten toe aan medewerkers om opiaten uit te nemen.

U hebt geen aparte sleutel meer die gekopieerd kan worden, uitgeleend of kwijt kan raken. Het scheelt u ook administratie, want het systeem houdt zelf bij wie en wanneer de opiatenkast heeft geopend.
 

Integreer met zorgoproepsysteem

 

Bijna elke instelling heeft wel een zorgoproepsysteem. Dankzij zo’n systeem kunnen (oudere) cliënten aan de bel trekken wanneer zij zorg nodig hebben.

Maar als de deur van hun woning op slot is, moet een zorgmedewerker er altijd met een sleutel naartoe. Dat kan lastig zijn. Maar de deur openlaten, ontneemt privacy en dat is ook geen optie.

Deurplus weet persoonsalarmering te verbinden met sleutelloze sluitsystemen. Daar waar deze elkaar ontmoeten: aan de deur, zorgt Deurplus voor naadloze integratie.

Zo hebben uw bewoners alle bewegingsvrijheid:

  • U voldoet aan de nieuwe Wet Zorg en Dwang

  • U gunt bewoners vrij, veilig en comfortabel wonen

  • U pleegt geen inbreuk op hun privacy

En ze vormen geen gevaar voor zichzelf of voor anderen.

 

Ontzorgen met CCTV systeem


In sommige gevallen worden videocamera’s ingezet. Zo kan vanuit een centraal punt overzicht worden gehouden op het pand, het terrein, ingangen, trappenhuizen en gangen. Dit kan ook zeker de werkdruk van zorgmedewerkers verlichten.

U waarborgt de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers. Ook kunnen de beelden van bewakingscamera’s soms incidenten zoals diefstal, vandalisme en agressie voorkomen of ophelderen.

Camera’s kunnen op vele manieren toegepast worden. Videobeveiliging wordt vaak gecombineerd met een brandsysteem, een registratie- of herkenningssysteem of een locatie- en alarmsysteem.

Maar hoe zit dat dan met privacy, zou u wellicht denken. Videomonitoring om de zorg te verbeteren is inderdaad aan regels gebonden. Deurplus helpt u met de inzet van cctv-camerasystemen die voldoen aan wet- en regelgeving.

Wij ontzorgen u van al deze zaken:

  • Wet Bescherming Persoonsgegevens
    U mag niet overal camera’s ophangen. Camera’s in zogenaamde ‘doorloopgebieden’ zoals gangen en openbare ruimtes zijn toegestaan. Maar in douches en toiletten natuurlijk weer niet.
    En de woonkamer van een cliënt dan? Dit hangt af van de cliënt die het betreft. Hier moet het belang zwaarder wegen dan iemands privacy, dan is het een gerechtvaardigd belang.
    Volgens de Wet Bescherming Persoon gegevens zijn camera’s toegestaan in een ziekenhuis of zorginstelling als het aantoonbaar is dat er een ‘gerechtvaardigd belang’ is. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van een cliënt.
    Toestemming is dan ook niet nodig. Wel geldt er een informatieplicht aan de bezoekers van de instelling.
    Ook zijn er regels voor het opslaan en het al dan niet verwerken van gegevens. Videobeelden vallen hier ook onder.

  • Bouwbesluit
    Denk ook aan bouwtechnische wetgeving zoals het Bouwbesluit

  • NEN-normen
    Denkt u ook aan NEN-normen ten aanzien van brandveiligheid en de installatie van camera’s zoals verplichte brandwerende kabels.

Kortom, het gebruik van camerasystemen in de zorg ondersteunt zorgverleners bij het bieden van zorg. Maar het vereist wel kennis en ervaring en dat vindt u bij Deurplus. Want elke zorginstelling heeft unieke behoeftes.

Of het nu gaat om een digitaal sluitsysteem, toegangscontrole (Salto, Paxton, iLOQ etc), het monitoren van de hoofdingang/gangen of een intercomsysteem. Met ruim een kwart eeuw ervaring in alle technieken rondom en in de deur, hebben we alles in huis om u een toegangssysteem te bieden dat past bij uw wensen en situatie.

Ook kunnen we u helpen met een digitaal sluitplan opstellen. Wij adviseren u van A tot Z, ook perfecte montage en uitstekende service op uw bouwkundige beveiliging! Deurplus heeft oog voor uw zorg.


Ja, ik wil ook een digitaal sluitplan laten maken in mijn zorginstelling


Wilt u ook alle mogelijkheden benutten van moderne deurtechnieken? Bel ons op 0341 271 050 voor een vrijblijvend gesprek of laat uw contactgegevens achter op het formulier op de website.

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu