Blog

Digitaal sluitplan geeft gehandicaptenzorg toekomst
Zorg | Digitaal sluitplan |

De arbeidsmarktproblematiek vormt een grote uitdaging voor instellingen in de gehandicaptenzorg. De zorg moet anders worden georganiseerd om te kunnen blijven bestaan. Inzet van technologie kan een effectief hulpmiddel zijn.

Met name technieken die de zelfredzaamheid van cliënten vergroten en meer regie over het eigen leven bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is een digitaal sluitsysteem van Deurplus.

Momenteel zijn er in instellingen voor gehandicaptenzorg al cliënten met een eigen tag (digitale sleutel). Voor degenen die het aankunnen en die in grote mate van zelfstandigheid hun leven leiden, is dit een uitkomst.

Wanneer zij van hun werk weer terugkomen op hun woonlocatie, dan hoeft de begeleider niet van de groep af om de deur van de entree te openen.

Willen zij op familie- of vriendenbezoek ’s avonds en komen ze later op de avond thuis, ook dan is een digitale sleutel een uitkomst. Zo kunnen ze zelfstandig het pand in.

Met een lagere personeelsbezetting ’s avonds of ’s nachts, is elke taak die bespaard kan worden, welkom.
 

Kanslijnen


De noodzaak tot technologische innovatie wordt ook gezien door verschillende organisaties in Nederland die samenwerken op het gebied van gehandicaptenzorg. Gezamenlijk hebben zij onlangs een akkoord gesloten om te werken aan thema’s (kanslijnen) die de zorg in de toekomst betaalbaar houden.

Dit zijn onder meer de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), zorgaanbieders en zorgkantoren die de zorg inkopen. Met elkaar hebben ze vijf kanslijnen gedefinieerd waarmee de gehandicaptenzorg in leven gehouden kan worden in Nederland.

Elke zorgaanbieder heeft over twee kanslijnen afspraken gemaakt met de zorgkantoren. Eén van die kanslijnen is technologische innovatie waarmee cliënten meer regie over eigen leven hebben, de inzet van personeel beperkt blijft tot noodzakelijke, niet uitbesteedbare zorg.

Digitale sluitsystemen sluiten perfect aan bij de heersende ideeën om cliënten zoveel mogelijk hun eigen leven te laten leiden.

In nagenoeg alle instellingen is het doel om cliënten een zo alledaags mogelijk leven te laten ervaren, binnen de grenzen die zij aankunnen en met gebruik van hun mogelijkheden.

Dat er binnen instellingen grote diversiteit is aan cliënten op het gebied van zorg en begeleiding is een feit. De ene cliënt kan zich uitstekend zelf redden, de ander is volledig aangewezen op zorg.

De eerste persoon zal actiever gebruik maken van een digitaal toegangssysteem dan de ander. Personen die veel begeleiding nodig hebben, kunnen hun bewegingsvrijheid combineren met een grotere controleerbaarheid via het digitaal sleutelbeheersysteem.

Voor hen zijn er bijvoorbeeld tijden overdag ingesteld dat zij naar buiten het terrein op mogen. De avonden vermaken zij zich binnen.

Personen die minder begeleiding nodig hebben, zelf uit werken gaan en alleen terugvallen op hun begeleiders als dat nodig is, hebben meer vrijheid en flexibiliteit om in en uit te gaan in de instelling.

Aan hen kunnen uitgebreidere rechten toegewezen worden met grotere bewegingsvrijheid.

Deurplus heeft alle kennis en ervaring in huis over digitale sleutelbeheersystemen in de zorg voor mensen met een beperking. Met expertise van alle technieken in en rondom de deur kunnen wij instellingen compleet, merkonafhankelijk (Salto, Paxton, iLOQ) en op maat adviseren over hun bouwkundige beveiliging.

 

Inzet vrijwilligers vergemakkelijken


De inzet van vrijwilligers is een andere kanslijn die is gedefinieerd door de samenwerkende organisaties in de zorg voor mensen met een beperking. De komende jaren zal een grotere inzet van vrijwilligers gevraagd worden.

Ook dan is een digitaal sluitplan of toegangscontrolesysteem een perfect platform voor toekomstbestendige zorg. Als vrijwilligers belangrijker worden, dan zullen vrijwilligers vaker en meer taken gaan uitvoeren in instellingen.

Er zullen dus ook vaker vrijwilligers in en uit lopen, op verschillende dagen. Zou het dan niet ontzettend handig zijn om hen ook een digitale sleutel te geven, ingesteld per persoon?

Zij ontvangen dan bijvoorbeeld toegang tot het terrein en de woongroep voor zeven dagen per week inclusief de avond. Zij kunnen zich vrij bewegen en zijn niet afhankelijk van begeleiders die deuren voor hen openen en sluiten.

Er zijn geen kosten van sleutels die bijgemaakt moeten worden voor hen. Het sleutelplan, dat zich almaar uitbreidt met al die extra gebruikers, blijft overzichtelijk en beheersbaar.

En, last but not least, er is geen man overboord met een verloren sleutel. Sloten hoeven niet te worden vervangen, want de facilitair beheerder inactiveert de verloren pas in het systeem en niemand kan hem meer gebruiken.

Op en top veilig dus ook.

Ook wanneer zij zich actiever bezig gaan houden met de zorg, zijn digitale sleutels onmisbaar om dit proces geruisloos te laten verlopen. Gaan ze wandelen met cliënten? Ze kunnen zelf in en uit gaan en deuren openen en sluiten.

Gaan ze boodschappen doen? Ook dan hebben ze niemand nodig. Zijn ze op de groep om te assisteren bij de maaltijd? De begeleider hoeft niet van tafel om iemand te begroeten.

Kortom, digitale sluitplannen passen binnen dit plaatje zonder dat het afbreuk doet aan persoonlijke aandacht en nabijheid die onmisbaar zijn in de gehandicaptenzorg.

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu