Blog

Automatische deuren vervangen? Vergeet de detectie niet!
toegangscontrolesysteem | Toegangcontrole |

Automatische deuren die voor april 2014 zijn geproduceerd, hoeven niet aan de Europese EN 16005 norm te voldoen. Het is dus ook niet wettelijk verplicht om deze deuren te voorzien van veiligheidssensoren.

Met een gemiddelde levensduur van 12 jaar, zullen deuren uit 2013 en eerdere jaren, naar verwachting binnenkort moeten worden vervangen. Dan ontkomt u niet meer aan detectie. Check of uw nieuwe automatische deuren zijn uitgerust met veiligheidssensoren.

 

Is een veiligheidsset geen standaard onderdeel dan?

 

Voorheen werden deuren ook wel zonder detectie verkocht. Ons advies is echter altijd geweest: installeer een deur inclusief veiligheidssensoren.

Inmiddels begint deze situatie te veranderen. Steeds vaker worden deuren standaard voorzien van detectie. De grotere deurfabrikanten maken hun deuren nu geschikt voor alle merken sensoren. Denk hierbij aan sensoren van de merken BEA, Bircher, Optex en Merkur.

Het is goed om bij de aanschaf van automatische deuren toch even te checken of deze zijn voorzien van veiligheidsdetectie. En, of deze sensoren beantwoorden aan uw wensen, want ze hebben diverse toepassingen en technologieën.

Er zijn er die werken op basis van radartechnologie, actieve infrarood, passieve infrarood en meer. Daarnaast maakt het uit op welk type deur ze gemonteerd worden.

Deurplus geeft uitsluitend toekomstbestendige adviezen. Als wij u een automatische deur adviseren, dan is deze altijd voorzien van een sensor waarvan de technologie en de toepassing aansluit bij uw wensen en het gebruik van een deur.

 

Wat houdt de norm in?

 

De EN 16005 is een Europese norm voor gebruiksveiligheid van automatische deuren. De norm heeft betrekking op automatische deuren die gebruikt worden voor normale toegang, vluchtroutes en voor brand- en rookwerende deuren. Draaideuren, schuifdeuren, vouwdeuren en carrouseldeuren die zich horizontaal bewegen, moeten voldoen aan deze norm.

De belangrijkste doelstelling van de norm is, om de veiligheid van mensen die automatische deuren gebruiken, te waarborgen. U moet elk fysiek contact met de automatische deur voorkomen.

Leeft u -als gebouweigenaar of -gebruiker- de norm niet na en er treedt een veiligheidsprobleem op, dan bent u mogelijk aansprakelijk. Veiligheidssensoren helpen om fysiek contact met de deur te vermijden.

 

Informatieplicht

 

Als adviseur wijzen wij onze klanten erop als ze deuren hebben die niet voorzien zijn van veiligheidssensoren. Ook al bent u het niet verplicht volgens de norm.

Stel nu dat een kind zich op een regenachtige middag in de zorginstelling van opa en oma, verstopt. En het kind raakt bekneld achter een deur, want er is geen anderhalve meter vrije ruimte om de schuivende en bewegende delen van automatische deuren. Dat risico wilt u toch niet lopen?

 

Alle A-merken

 

Deurplus heeft kennis en ervaring van alle technieken in en rondom de deur. Het maakt niet uit welk merk een deur is, wij hebben ervaring met alle A-merken en weten de technieken moeiteloos af te stemmen op toegangscontrole (Salto, Paxton, iLOQ), digitale sluitsystemen, inbraakpreventie, cctv camerasystemen en intercomsystemen. Ook voor onderhoud en service bent u bij ons aan het beste adres.
 

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu