nestle site

'Toegangsbeheersing van cruciaal belang voor voedselveiligheid'

In een bedrijf waar babyvoeding wordt gemaakt, heeft voedselveiligheid topprioriteit. Om deze reden zijn 171 deuren van Nestlé Nunspeet beveiligd met het Salto toegangssysteem van Deurplus. ‘Zo kunnen wij optimaal beheersen wie toegang heeft tot welke ruimtes in ons bedrijf,’ vertelt security officer Marius Boersma van Nestlé Nunspeet.
‘Dit doen we mede om te beantwoorden aan de hoge kwaliteitseisen voor babyvoeding. Dat luistert zeer nauw. Zo mogen bijvoorbeeld bepaalde soorten babyvoeding niet met elkaar in aanraking komen. Omdat de mens een grote besmettingsbron is, wordt er ook exact geregeld per productieruimte wie er binnen mag komen.’
Met een geavanceerd en veilig toegangssysteem kunnen toegangsrechten tot op het niveau van de individuele deur geregeld worden. ‘We hebben een sluitplan waarin we onze medewerkers hebben onderverdeeld in groepen, zo is er bijvoorbeeld een groep laboranten. Zij hebben toegang tot de ruimtes waar zij hun werk verrichten.’

Optimale beheersing

Voorheen had Nestlé Nunspeet een mechanisch sluitsysteem als bouwkundige beveiliging. ‘Over deze manier van beveiligen waren we niet tevreden. We hadden teveel last van ‘sleutellekkage’, sleutels die in handen van de verkeerde personen waren, gekopieerd werden of die simpelweg zoekraakten. Zo gingen we op zoek naar sluitsystemen die beter te beheersen vielen. We hadden bij Nestlé in Bolsward de werking van het Salto systeem gezien, daar waren we erg enthousiast over. Toen hebben we een partner gezocht bij ons in de buurt, dat bleek Deurplus te zijn.’ ‘Zo kwamen we aan tafel met Hendri van de Hoorn en zijn schoonvader Arie. Zij waren goed in staat om ons van advies te voorzien. Bij de implementatie van een elektronisch toegangssysteem komt behoorlijk veel kijken, ook op het gebied van IT. Er moeten servers ingericht worden, het bereik van het systeem moet getest worden, je moet een veiligheidstest verrichten zoals bijvoorbeeld een betrouwbaarheidsmeting. Samen met onze eigen IT-afdeling bleken ze een uitstekende adviseur,’ zegt Boersma.
Sinds 2003 draait het toegangscontrolesysteem. ‘We werken met druppels met persoonlijke autorisaties. Om het systeem schoon te houden, verlopen deze jaarlijks. Om een druppel weer opnieuw te activeren, moet een medewerker eerst een training hebben gevolgd. Dat werkt heel goed,’ zegt Boersma.
Het mooie van toegangscontrolesystemen is ook, dat je er tijdelijke toegangsrechten aan kunt toekennen. Bijvoorbeeld tijdens projecten, waarbij externe mensen gedurende een bepaalde tijd toegang tot het bedrijf moeten hebben. Van te voren wordt de duur van hun toegang bepaald. ‘Zo hebben we recent gedurende tweeëneenhalve week bouwkundige werkzaamheden op de afdeling van een productinstallatie gehad. Op sommige momenten liepen er wel 50 tot 60 externe mensen rond voor het uitvoeren van onder meer laswerkzaamheden en het aanleggen van elektriciteit. Dit is allemaal zonder incidenten verlopen.’

Realtime inzicht

Ook met het oog op veiligheid verschaft het systeem belangrijke informatie. Elke medewerker klokt in bij de entree en de security manager weet realtime wie er binnen de poort is. Van alle deuren zijn een aantal deuren ‘online’. Van deze online-deuren heeft Boersma vanaf zijn werkplek compleet inzicht in alle toegangsgegevens van de sloten, zoals wie er in- en uit is gegaan en wanneer. ‘Bij brand of in andere noodsituaties is deze aanwezigheidsregistratie van levensbelang. Daarnaast is dit een tijdbesparende manier van werken. Wanneer ik een deur wil uitlezen, dus de gegevens van deze specifieke deur wil opvragen, dan hoef ik er niet naar toe want online beschik ik over alle informatie. Ook wanneer ik aanpassingen wil verrichten is dit efficiënt, want ik hoef niet meer het hele terrein over,’ zegt Boersma.

Onderhoud

Momenteel verzorgt Deurplus een regelmatige check en al het onderhoud aan mechanische deuren en automatische draai- en schuifdeuren van het pand. Ook komt Deurplus zo’n twee keer per week voor servicemeldingen. Deze worden deels aangestuurd door een externe partij die al het facilitair onderhoud coördineert bij Nestlé. ‘Deurplus heeft een snelle servicedienst die bij problemen snel op de stoep staat,’ zegt Boersma.

Tevreden

‘De implementatie van ons toegangssysteem ging geruisloos. We zijn gestart met ruim zestig sleutels. Dat vergt veel interne voorbereiding, want deze moderne manier van toegangscontrole betekent voor medewerkers een grote verandering. Daar moet je ze over informeren. En je moet per persoon de toegang definiëren. Maar dat verliep goed. Onze medewerkers staan achter de voordelen die dit systeem ons biedt.’
‘Over de werking van ons sluitwerk en toegangssysteem zijn we heel tevreden. Het loopt zo goed als vlekkeloos. We zouden Deurplus zeker aanraden aan anderen,’ zegt Boersma. 

Marius Boersma, security officer, Nestlé Nunspeet

toegangscontrole tourniquete

Realtime inzicht

Ook met het oog op veiligheid verschaft het systeem belangrijke informatie. Elke medewerker klokt in bij de entreepoort en de security manager weet realtime wie er binnen de poort is. Van alle deuren zijn een aantal deuren ‘online’. Van deze online-deuren heeft Boersma vanaf zijn werkplek compleet inzicht in alle toegangsgegevens, zoals wie er in- en uit is gegaan en wanneer. ‘Bij brand of in andere noodsituaties is deze aanwezigheidsregistratie van levensbelang. Daarnaast is dit een tijdbesparende manier van werken. Wanneer ik een deur wil uitlezen, dus de gegevens van deze specifieke deur wil opvragen, dan hoef ik er niet naar toe want online beschik ik over alle informatie. Ook wanneer ik aanpassingen wil verrichten is dit efficiënt, want ik hoef niet meer het hele terrein over,’ zegt Boersma.

 

toegangscontrole slagboom

Tevreden

‘De implementatie van ons toegangssysteem ging geruisloos. We zijn gestart met ruim zestig sleutels. Dat vergt veel interne voorbereiding, want het betekent voor medewerkers een grote verandering. Daar moet je ze over informeren. En je moet per persoon de toegang definiëren. Maar dat verliep goed. Onze medewerkers staan achter de voordelen die dit systeem ons biedt.’
‘Over de werking van ons toegangssysteem zijn we heel tevreden. Het loopt zo goed als vlekkeloos. We zouden Deurplus zeker aanraden aan anderen,’ zegt Boersma. 

211