Woonzorgcentrum Beweging 3.0
Woonzorgcentrum Beweging 3.0
Bewegingsvrijheid in de zorg en flexibel ingericht verpleeghuis met toegangscontrole

Wie de naam Mariënburg hoort, denkt misschien aan een kasteel. Een klooster. Dat is niet zo vreemd, want eeuwen geleden stond hier in Soest ook een klooster met deze naam.

Maar verder is de gelijkenis ver te zoeken. Ja, dit pand kan hermetisch afgesloten worden. Nee, de bewoners leven er niet als kloosterlingen.

Dankzij de innovatieve deurtechnieken van Deurplus die de kunst verstaat om bewegingsvrijheid in de zorg te combineren met een veilige leefomgeving. Zonder dat bewoners een gevaar vormen voor zichzelf en anderen. Veiligheid, controle en comfort zijn hier top geregeld!

Hoe is dit tot stand gekomen?

Mariënburg is onderdeel van Woonzorgcentrum Beweging 3.0 en biedt zorg en wonen aan bewoners met een intensieve psychosociale en somatische zorgvraag. Ouderen die hier komen wonen, kunnen dat niet meer zelfstandig.

Omdat senioren tegenwoordig langer op zichzelf (moeten) blijven wonen, kloppen ze ook pas in een later stadium aan bij Beweging 3.0. Hun zorgbehoefte is dan al in een ver stadium. De zorg die zij nodig hebben is intensiever, zwaarder en ingewikkelder.

Om deze cliënten te huisvesten, werd de oude Mariënburg een aantal jaar geleden steeds minder geschikt en moest het gerenoveerd worden.

Een partner van Deurplus, BPZ, voert de grootscheepse renovatie uit, samen met Deurplus. Regelmatig werken zij samen, waarbij BPZ kozijnen, deuren en hang- en sluitwerk levert en Deurplus het aanvult met mechatronische beveiligings- en toegangscontrole oplossingen.

Omdat er behoefte is aan extra veiligheid, controle en comfort, zonder dat de bewegingsvrijheid van bewoners wordt beperkt, biedt Deurplus hier meerwaarde.

Welke factoren bepalen keus voor toegangscontrolesysteem?
Dankzij haar verregaande kennis van alle technieken in en rondom de deur en diverse A-merken toegangscontrolesystemen, adviseert Deurplus Salto toegangscontrole. Vier factoren zijn van invloed op dit advies:

Zwaardere zorg

Ouderen wonen langer zelfstandig. Op het moment dat zij gaan wonen in een woonzorgcentrum, is hun zorgbehoefte groter en complexer en dit vereist slimmere oplossingen om de zorgmedewerkers te ontlasten.

Flexibele inrichting

Een aanvullende eis voor het ‘nieuwe’ verpleeghuis is, dat de inrichting flexibel moet zijn. Zouden er minder bewoners komen die zorg nodig hebben, dan zou het mogelijk moeten zijn om deze ruimtes te verhuren aan particulieren zonder bouwkundige aanpassingen.

De kamers moeten niet als studio maar als appartement uitgevoerd worden, dus niet per se zorg gebonden. Als Beweging 3.0 een verdieping minder nodig heeft, dan kunnen ze deze appartementen ook los verhuren aan derden. Die flexibiliteit is belangrijk en is van invloed op de keus van het sluitsysteem.

Bewegingsvrijheid in de zorg voor bewoners

De bewoners van het woonzorgcentrum hebben bescherming nodig, maar volgens de Wet Zorg en Dwang mogen zij niet in hun vrijheid beperkt worden. Het nieuwe gebouw moet hieraan voldoen en dit kan voorzien worden met digitale sloten.

Integreren met zorgoproepsystemen

Daarnaast heeft het woonzorgcentrum meer wensen voor het complete verplegingssysteem. Zo willen ze de verpleegoproepsystemen combineren met de aansturing van de toegangscontrole om een deur te ver- of ontgrendelen.

Toegangscontrole wordt zo onderdeel van een integraal zorgsysteem, het vakgebied waar Deurplus zich thuis voelt.

Wat heeft Deurplus geadviseerd?

Deurplus adviseert over de brede toepassingen van een digitaal sluitsysteem, ook met het oog op veranderde wetgeving.

Denk bijvoorbeeld aan de Wet Zorg en Dwang die eist dat je iemand niet zo maar in zijn vrijheid mag beperken. Ook al is dat beter voor hem of de omgeving.

Een cliënt moet zoveel mogelijk regie over eigen leven blijven houden. Dat vraagt geavanceerde zorgtechnologie om dit te beheersen.

Daarnaast moeten de verpleegoproepsystemen integreren met de aansturing van de toegangscontrole om een deur te ver- of ontgrendelen. Op dit moment is dit een actueel onderwerp in de hele zorgsector.

Ergens moeten die systemen met elkaar in verbinding komen. Daar waar deze technieken elkaar ontmoeten, aan de deur, biedt Deurplus meerwaarde met specifieke kennis en oplossingen. Hier wordt een proefproject van gestart.

Hoe is dat allemaal zo gerealiseerd?

In 2019 vindt de grootscheepse renovatie plaats waarbij het zorgcentrum wordt gesloopt en nieuwbouw wordt gerealiseerd.

Er komt een extra verdieping bovenop en er worden diverse woongroepen gecreëerd. Met de extra verdieping hebben de zeven woongroepen allemaal een plek.

Wat is de status nu?

De buitenschil wordt eerst volledig voorzien van toegangscontrole, de binnendeuren volgen daarna.  

Nu genieten ze van de voordelen van een toegangscontrolesysteem zoals eenvoudig sleutelbeheer en persoonlijke toegangsrechten. Zou er een sleutel gestolen worden of zoek raken, dan brengt zo’n systeem je niet in verlegenheid.

Een gestolen of verloren pas (deze toegangscontrole werkt met pasjes) blokkeer je simpelweg in het systeem en de bouwkundige beveiliging is weer potdicht.

De sloten van dit toegangscontrolesysteem gaan heel erg lang mee. Het is heel geavanceerd met draadloze technologie op afstand met PPD.

PPD is een apparaatje waarmee de deuren vanuit het toegangscontrolesysteem geprogrammeerd worden en eventueel een noodopening gemaakt kan worden. Draadloos beheer is voor dit woonzorgcentrum een heel mooie ontwikkeling.

Service

BPZ leunt voor het verlenen van service compleet op de ervaring van Deurplus.

Bij ouderen met een psychosociale en somatische zorgvraag is service à la minute heel belangrijk. Een deur moet eigenlijk altijd open zijn, maar een bewoner die vluchtgedrag heeft, mag niet zomaar weglopen. Dat is wel een uitdaging met de aansturing.

Een deur moet bewoners met vluchtgedrag herkennen en hen niet doorlaten. En, als er een storing is, dan moet er direct gehandeld worden.

Hiervoor is een stappenplan ontwikkeld om boven tafel te krijgen of het probleem intern zit of bij de leverancier.

Eerst kijken ze of de storing te wijten is aan de bewoner, het verplegend personeel en daarna of de oorzaak schuilt in de techniek, de aandrijving of de software.

Dankzij het innovatieve systeem van Deurplus genieten de bewoners nu een grote mate van bewegingsvrijheid binnen het pand en op het terrein, en worden zij beschermd voor dwalen buiten het terrein.

Deurplus weet bewegingsvrijheid in de zorg te faciliteren en te combineren met de bescherming van cliënten, met ingenieuze toegangscontrole oplossingen, geïntegreerd in het zorgsysteem.

Hierbij houdt Deurplus rekening met de open en warme sfeer die Beweging 3.0 haar bewoners wil bieden.

Over Beweging 3.0

Mariënburg maakt deel uit van zorgorganisatie Beweging 3.0. Deze organisatie is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoevelaken, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg).

Ruim 2.500 medewerkers en 2.000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de cliënten. In de thuiszorg, verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg, revalidatiezorg, dagcentra, maatschappelijke zorg, dienstverlening en welzijnswerk (WELZIN) en particuliere diensten en producten.

Hendri van den Hoorn
Eigenaar
DPN-hendri-portret-website

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Hendri
hvdhoorn@deurplus.com
Casussen
Wat wij doen? Dat blijkt uit de praktijk. We presenteren graag een deel van ons werk online. Dat geeft u het juiste beeld bij onze professionaliteit en dienstverlening.
Bekijk alle casussen
Menu