Blog
Op internet leest u misschien over de nieuwe Cyberbeveiligingswet (NIS2-richtlijn). Deze Europese verordening stelt regels voor de beveiliging van digitale netwerken en informatiesystemen.
U herinnert zich misschien nog wel toen in oktober 2022 de gegevens van Kamerleden op straat lagen. Het bedrijf in toegangssystemen en toegangspasjes was gehackt. De nieuwe Cyberbeveiligingswet moet deze ellende voorkomen.
Geldt deze richtlijn voor u en hoe voldoet u eraan? Deurplus is uw adviseur, expert in alle technieken rondom en in de deur.
U hebt (of u hebt binnenkort) misschien wel een toegangscontrolesysteem dat toegangsrechten regelt en controleert van gebruikers verspreid over zorglocaties door heel Nederland. Wanneer u service en onderhoud laat regelen door een externe partij, dan moet u uw systeem open zetten zodat uw leverancier het kan beheren en onderhouden.
Dan moet u een deel van uw data buiten uw organisatie toegankelijk maken voor derden. Hoe weet u dan of u de wet niet overtreedt? Of u de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geen geweld aan doet?
Met Deurplus als adviseur in digitale sluitsystemen hoeft u zich hier niet in te verdiepen. Al bijna een kwart eeuw voelen we ons thuis in de wereld van deurtechnieken en digitale sluitsystemen en zorgen we ervoor dat uw toegangssysteem functioneert zoals het wettelijk vereist is.
Online toegangssysteem in psychiatrie
Zo verzorgen wij digitaal sleutelbeheer voor een landelijke psychiatrische instelling. Veiligheid van de cliënten, toegankelijkheid van de diverse gebouwen en beheersbaarheid van het toegangssysteem houden de huismeesters hier dagelijks gefocust.
Want met honderden deuren kun je hier natuurlijk geen ouderwetse sleutels meer gebruiken. Zo komt het dat een webbased toegangscontrolesysteem zich hier zijn diensten bewijst.
Welke voordelen heeft online toegangscontrole?
Waarom gebruikt deze instelling een digitaal sleutelbeheersysteem?
- Er zijn geen sleutels meer nodig maar tags die ze zelf kunnen beheren
- De digitale toegangscontrole is schaalbaar
- Een online druppelsysteem werkt makkelijk, snel en is altijd up-to-date
In deze instelling is altijd en overal inzichtelijk wie er van welke deur gebruik maakt. En dat is zeker voor cliënten die een gevaar voor zichzelf kunnen vormen, een must.
Geen remote toegang
Deurplus heeft geen toegang op afstand tot het online toegangscontrolesysteem maar uitsluitend op de fysieke locatie. Want, een psychiatrische instelling is aan strenge regels onderworpen omdat zij over privacygevoelige informatie van cliënten beschikt.
Dus deze psychiatrische instelling kan niet zo maar een netwerk open zetten of een informatiesysteem ‘buiten de deur’ zetten. Ze hebben te maken met de AVG en allerlei overheidsregels die gesteld worden om in de cloud te werken.
Hoe is Deurplus dan betrokken bij het onderhoud en de service? Deurplus is eerstelijns partner voor het softwareplatform en betrokken bij de inrichting ervan zodat de opbouw logisch is en dat het goed beheersbaar is. De huismeesters zijn belast met het operationele gedeelte zoals het aanmaken van tagjes.
Maar wat als er een deurstoring is?
Het kan natuurlijk voorkomen dat een deur stoort, een pas niet werkt of het online toegangssysteem werkt niet. Voor zulke gevallen zijn er afspraken gemaakt met Deurplus. Deze zijn gedekt in een onderhoudscontract. Hierin ligt het gewenste serviceniveau vast, dus binnen hoeveel tijd Deurplus storingen oplost, en hoe vaak onderhoud wordt uitgevoerd.
Wanneer er iets is met de gegevens in de cloud, dan kan Deurplus niet online assisteren maar Deurplus kan wel ter plaatse voorzien in oplossingen voor problemen. Is er een calamiteit – een deur die moet sluiten maar dat niet doet – en Deurplus is niet in de buurt, dan is er een samenwerking met lokale partners.
Kan de storing niet door de eigen technische dienst worden opgelost maar het kan wel even wachten, dan plant Deurplus een servicemoment in. Dit werkt tot ieders tevredenheid. Zo garanderen wij optimale veiligheid, controle en comfort.
U ziet het, over die NIS2 richtlijn hoeft u zich niet druk te maken. Deurplus heeft ervaring met de toepassing van verordeningen in sectoren waarbij uitval van diensten kan zorgen voor maatschappelijke ontwrichting, zoals de zorg. De omvang van uw organisatie bepaalt of u onder de nieuwe Cyberbeveiligingswet valt. Laat u zich adviseren door Deurplus. Wij zorgen dat de toegangsverlening in uw organisatie ingericht is voor de toekomst met de beste merken sluitsystemen (Salto, Paxton, iLOQ).
Nieuwe Cyberbeveiligingswet omvat ook fysieke bouwkundige beveiliging
De nieuwe NIS2-richtlijn is breder dan alleen netwerkbeveiliging en omvat ook bouwkundige beveiliging. Bijvoorbeeld wanneer je een gebouw zomaar kunt binnen wandelen en eenvoudig bij de netwerk infrastructuur kunt komen zonder dat dit gesignaleerd wordt.
Hier zit dus zeker ook een veiligheidsrisico. Hier bewijst een online toegangscontrolesysteem juist weer zijn voordelen. Want dit kan helpen aantoonbaar te maken wie wanneer toegang heeft gekregen tot een pand of ruimte. Zo is toegangscontrole ook weer een instrument om naleving van de nieuwe Europese NIS2 richtlijn te waarborgen.
Advies nodig over online toegangssysteem?
Ontvang binnen korte termijn advies over een online toegangssysteem en de toepasbaarheid van wet- en regelgeving in uw situatie. Bel 0341 271 050.