54

Toegangscontrolesysteem brandveilig – bij u ook

In deze blog check 1 en 2


Kunnen uw medewerkers, zorgvragers of bewoners zich in geval van nood binnen vijf minuten in veiligheid brengen? Want ze bestaan: sluitplannen met een toegangscontrolesysteem waarbij het brandmeldsysteem niet is aangesloten op de toegangscontrole:

Ongenode bezoekers worden buiten de deur gehouden

Op afstand wordt beheerst wie in en uit gaat

X Geen vluchtwegbeveiliging

In geval van brand kan zo’n digitaal sluitplan mensenlevens kosten.

Doe de check met deze blog.

Check 1: Brandmeldsysteem verplicht of niet?
Check 2: Is een vluchtplan verplicht? Voldoet u aan regels?
Check 3. Moet u realtime inzicht hebben waar uw medewerkers zijn?
Check 4. Hoe werkt uw toegangscontrole bij brandwerende deuren?
Check 5. Voorziet uw inbraakwerend hang- en sluitwerk in brandcompartimentering?

Neem contact op met adviseur Deurplus om van gedachten te wisselen over beveiligen. Wij adviseren, installeren èn onderhouden A-merken digitale sluitsystemen zoals Salto en Paxton. Optimale toegankelijkheid, veiligheid en comfort worden gecombineerd in een maatwerk toegangssysteem.

Het is mogelijk dat de toepassing in uw situatie verschilt. Bel naar 0341-271 050 om uw bouwkundige beveiliging langs te laten lopen.

Check 1: Brandmeldsysteem verplicht of niet?

Check of u verplicht bent om een brandmeldsysteem geïnstalleerd te hebben.

Overweegt u de aanschaf van een brandmeldsysteem en een toegangscontrole systeem? Wij zijn thuis in diverse merken en zoeken de oplossing die bij uw onderneming of instelling past.

Een vereniging van eigenaren heeft weer andere eisen en wensen voor toegangscontrole voor appartementen dan bijvoorbeeld de gezondheidszorg. In een psychiatrische instelling wilt u misschien juist niet dat automatische deuren direct worden vrijgegeven in geval van brandalarm.

Bewoners met zorgzwaarte 4 en 5 houdt u wellicht liever op de afdeling in plaats van dat ze gaan dwalen, maar hoe garandeert u dan hun veiligheid? In zulke situaties kan toegangscontrole aan de vluchtzijde oplossing bieden.

Hebt u dan alles goed geregeld, of bent u verplicht om handmelders te gebruiken waarmee handmatig deuren ontgrendeld kunnen worden?

Wellicht hebt u interesse in onze handmelders met akoestisch signaal. Deze gaan af bij het openen van de veiligheidsklep en alarmeren zorgverleners direct bij het openen van paniekdeuren. Zo zorgt Deurplus altijd dat u de controle houdt in panieksituaties.

Check 2: Is een vluchtplan verplicht? Voldoet u aan regels?

In (semi) openbare gebouwen moet altijd een vluchtplan zijn. Heeft uw pand een vluchtplan met voldoende nooddeuren en paniekdeuren?

Minder dan 25 vaste bezoekers of medewerkers

In een pand waar dagelijks minder dan 25 mensen komen die met hun ogen dicht de weg weten, is een nooddeur een veilige vluchtroute. Een nooddeur moet met maximaal twee handelingen geopend kunnen worden.

Een handeling waarbij de gebruiker aan een knop draait en een handeling om de kruk naar beneden te duwen.

Meer dan 25 wisselende bezoekers

In gebouwen waar meer dan vijfentwintig mensen niet dagelijks komen en die dus ook niet de weg blindelings weten, volstaat een nooddeur niet. Want wat als iemand in de ontstane paniek struikelt, valt en de deur blokkeert voor de rest?

In deze situaties moet u paniekdeuren hebben. Een paniekdeur moet met maximaal één handeling open kunnen gaan. Een onderdeel van onze oplossing is een paniekstang over de breedte van de deur.

Paniekdeuren moeten ook meerdere vluchtwegmogelijkheden ontsluiten. Vluchtende mensen moeten naar links als naar rechts kunnen en anders zich via een brandtrap aan de buitenzijde in veiligheid kunnen brengen.

Is er een brandmeldsysteem, dan moeten paniekdeuren hierop aangesloten zijn zodat ze elektronisch kunnen worden vrijgeven. Zijn vluchtroutes aangegeven en vrij? U stapelt natuurlijk geen pallets op voor een vluchtdeur. Of een archiefkast half voor de deur.

Ook moet u voldoen aan regelgeving: per persoon hebt u 1 cm brede vluchtroute nodig. Voor 1000 mensen is tien meter nodig en dus 5 deuren van twee meter breed of anders. Voldoet uw vluchtplan aan de wet?

Voor een:

  • vluchtplan bedrijf
  • vluchtplan appartementencomplex
  • vluchtplan vve

en toegangscontrole adviseren we u graag. Zullen we even meekijken?

Check 3,4 en 5

Meer lezen over check 3,4 en 5? Lees de volgende blog van de landelijke specialist in alle technieken rondom de deur en regel het goed en veilig.

Bel 0341 271 050 voor een afspraak.

Samen naar uw oplossing kijken? Vul uw tel.nr. in en ik bel u z.s.m. terug

313