Blog

Elektrische deuropener met afstandsbediening, beste aanschaftips
Vastgoed | Zorg | Industrie | Woningbouw | Overheid |

Welke hebt u nodig?

Wie monteert?

Wie onderhoudt?

Hoe zorgt u voor brandwering?

Adviseur Deurplus opent deuren. Ons advies is praktisch, kosteneffectief en gericht op de lange termijn. Wij zorgen ervoor dat de toegang tot uw pand gemakkelijker, veiliger, praktischer en efficiënter verloopt. Een elektrische deurautomaat of deurdranger is één van uw mogelijkheden.

Wij zijn thuis in automatische deuren. Lees de beste tips over de aanschaf van een elektrische deuropener met afstandsbediening. Laat u vrijblijvend door ons adviseren. We werken in de wijde regio Apeldoorn, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Enschede, heel Nederland.
 

Elektrische deuropener met afstandsbediening aanschaffen? Bel telefoon: 0341 271 050.

E-mail: info@deurplus.com

Wat is een elektrische deuropener met afstandsbediening
De termen elektrische deuropener, deurautomaat of deurdranger worden vaak door elkaar gebruikt. Een deuropener is een elektrisch apparaat dat zorgt voor het openen en sluiten van deuren en die op afstand wordt bediend.

Het openen van zware binnen- en buitendeuren wordt op deze manier heel eenvoudig. U stelt zelf in na hoeveel tijd de deur weer automatisch moet sluiten.

Het grote voordeel van een elektrische deuropener is dat u volledige controle houdt over de toegang tot uw appartementen, instelling, organisatie of bedrijf zonder dat u naast de deur hoeft te gaan zitten.

Deze manier van bouwkundige beveiliging is ideaal wanneer u op afstand een deur wilt bedienen.

Een automatische deuropener is op nagenoeg elk type deur toe te passen. Of u nu een lichte, zware, grote of kleine deur heeft. Binnendeur, buitendeur, linksdraaiend of rechtsdraaiend. Wij adviseren u over welke.
 

Intercom? Of elektrische deuropener met afstandsbediening en camera

Wellicht wilt u of uw bewoners eerst zien wie aanbelt alvorens ze de deur openen. In dat geval kunt u uw toegangssysteem uitbreiden met een intercomsysteem.

Nog steeds hebt u de voordelen van een elektrische deuropener met afstandsbediening, en het intercomsysteem stelt u in staat om direct in contact met de beller te komen, zonder dat u naar de deur hoeft.

De elektrische deuropener wordt gemonteerd op de centrale toegangsdeur. Vanuit de appartementen kan de entreedeur ontgrendeld worden met een deurintercomsysteem.

Met een cctv camerasysteem hebt u ook nog beelden van de entree en geniet u optimale veiligheid, controle en comfort.
 

Met toegangscontrolesysteem iLOQ, Paxton, Salto

Breidt u uw digitaal sluitplan uit met toegangscontrole? Hiermee stelt u per persoon toegangsrechten per ruimte en per tijd in. Elke persoon ontvangt een druppel, pas of kaart voor het elektronisch openen van de deur.

Dan dient de elektrische deuropener als elektronisch deurslot voor een toegangscontrole systeem. Op de elektrische sluitplaat wordt dan een codeslot, kaartlezer, wandlezer of handzender met ontvanger aangesloten, net wat uw voorkeur heeft.
 

Zakelijk of particulier, wie betaalt?

Deurplus installeert elektrische deuropeners bij:

 • MKB-bedrijven
 • Productie-ondernemingen
 • Kantoren en kantoorverzamelgebouwen
 • Verzorgingsinstellingen
 • Woonzorgvoorzieningen
 • Appartementencomplexen
 • Openbare gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen

Wist u trouwens dat een elektrische deuropener soms onder subsidie van de WMO valt? U kunt dat nagaan bij het WMO-loket in uw gemeente.
 

Binnendeur of elektrische deuropener buiten

Een automatisch deuropensysteem bestaat uit twee delen: de opener en de bediening.

Je hebt een deurautomaat die de deur naar binnen open ‘trekt’ of naar buiten open ‘duwt’, afhankelijk van hoe je deur opent en de ruimte om de deurautomaat te plaatsen. En er is een bedieningselement om de deurdranger te activeren.

Een deuropener is prima geschikt voor de elektrische vergrendeling van binnendeuren omdat een elektrische opener alleen de dagschoot van een deurslot tegenhoudt.

Voor buitendeuren die u veilig wilt kunnen afsluiten kunt u beter een ander soort elektrisch deurslot kiezen. Zoals bijvoorbeeld een elektrisch driepuntsslot of een automatisch vergrendelend slot met een SKG gekeurd elektronisch deurbeslag.

Bij draaideuren worden duwende constructies vaak gekozen vanwege hun kracht en hun efficiency. De arm van de draaideurautomaat duwt de deur open, waardoor je optimaal profiteert van de kracht van de automaat en er minder slijtage is.

Esthetiek kan een rol spelen bij de keuze voor een duwende of een trekkende deurautomaat. Soms wordt voor een trekkende constructie gekozen omdat een trekkende arm minder opvalt en men dat stijlvoller vindt.

Bevestiging deuropener openkant, sluitkant, op de deur of boven de deur
Een elektrische deuropener kan bevestigd worden:

 • Aan de openkant
 • Aan de sluitkant
 • Boven de deur
 • Op de deur

Als er onvoldoende ruimte is boven de deur wordt de automaat vaak op de deur geplaatst. Houdt u er rekening mee dat een draaideurautomaat op een buitendeur aan de buitenzijde van uw pand onderhevig is aan weersinvloeden en vandalisme-gevaar loopt.
 

Op stroom of met batterijen

Deurautomaten zijn elektrisch en worden aangesloten op stroom. Hoeveel volt is nodig? Wanneer u van een deur afhankelijk bent, dan hebt u ook een noodstroomvoorziening nodig zodat de deur open gaat als de stroom uitvalt.

Een elektrische deuropener kan worden geleverd in een ruststroom of werk-/arbeidsstroom uitvoering. Bij een arbeidsstroom uitvoering is de deuropener afgesloten als er geen elektrische spanning op staat. Daarom is dit niet geschikt voor vluchtdeuren.

Een elektrische deuropener ruststroom is ontgrendeld is als er geen elektrische spanning op staat. Zo kan iemand bij stroomuitval door brand of een calamiteit altijd veilig de deur openen.

Elektrische deuropeners die werken op batterijen nemen het risico van stroomuitval weg. Wel moet u van tijd tot tijd de batterijen nalopen. Onze monteurs doen de check voor u. U kunt hiervoor ook een service- en onderhoudscontract afsluiten.
 

Bekabeld of onbekabeld

Wanneer kabels aanwezig zijn heeft de installatie minder voeten in aarde dan wanneer kabels moeten worden aangelegd of verlegd.

Soms wordt gekozen voor onbekabelde deurautomaten, bijvoorbeeld in omgevingen met veel glas waar het onmogelijk is om kabels netjes weg te werken. In dat geval kunt u nog steeds handsfree deur openen en verloopt de gegevensuitwisseling via infrarood of radiografisch.

Deur openen op afstand

U kunt een elektrische deuropener met afstandsbediening overwegen. U kunt uw deur ook bedienen met:

 • Schakelaar
 • Drukknop
 • Tablet
 • Intercom
 • Smartphone/ elektrische deuropener met app
 • Pasje
 • Mechatronische sleutel

Er zijn ook automatische elektrische deuropeners met sensor. Dan hoeft u helemaal niets meer te doen.
 

Wetgeving

Kunt u zomaar een automatische deuropener met afstandsbediening in gebruik nemen, of zijn er wettelijke kaders? Deuren die na 2013 zijn gemonteerd moeten voldoen aan de EN16005, ook automatische deuropeners met afstandsbediening.

De norm EN16005 beschrijft de maatregelen die u moet nemen tegen mogelijke gevaren zoals het aanstoten, snijden, inklemmen of insluiten van mensen bij deuren. Dit is natuurlijk weer afhankelijk van het type gebruiker en het type automatische deur.

Ook bent u verplicht om aantoonbaar en minimaal één keer per jaar professioneel onderhoud aan de deur te laten verzorgen.
 

Elektronische deurcilinder of elektronisch deurbeslag

Kiest u voor een elektronische deurcilinder die in het slot wordt gemonteerd, of voor elektronisch deurbeslag waarbij alle elektronica in het deurbeslag op de deur zit? Deze keuze hangt af van hoe u uw deur wilt kunnen bedienen.

Wilt u uw deur op meerdere manieren op afstand kunnen openen zoals bijvoorbeeld ook met een toegangscontrolesysteem? Of heeft uw deur mechanische sloten die u digitaal wilt besturen en is een mechatronische cilinder dan een antwoord? Wij denken mee.
 

Openingswijze

Hoe lang moet een deur open staan?

U kunt zelf de tijd instellen dat de deur geopend blijft. Met een afstandsbediening kan een deur kort worden geopend.

Minder mobiele gebruikers hebben meer tijd nodig om een deur te passeren, daar moet u rekening mee houden. Door een instelling op de ontvanger te wijzigen kan de deuropener continu worden geopend zodat de deur continue toegankelijk is.
 

Hoe sterk is de omliggende constructie
Het is belangrijk dat een elektrische deuropener op de juiste manier in een gebouw wordt geïntegreerd. Zo moet het oppervlak voor de bevestiging van het mechanisme en het armsysteem sterk genoeg zijn.

Of moet de elektrische deuropener bevestigd worden aan een gipsplaat of gipsblokken? Deurplus adviseert u of de bouwkundige constructie toereikend is.


Bereik afstandsbediening
Welk bereik moet uw afstandsbediening hebben? Hebt u genoeg aan 5 meter, of is 15 meter gewenst? Uw keuze hangt samen met het merk afstandsbediening en de situatie.

Er kunnen bijvoorbeeld stoorzenders in de buurt van uw elektrische deuropener zijn die het bereik nadelig beïnvloeden. Dit gebeurt soms bij stalen elementen in gebouwen. Deurplus doet altijd een check.
 

Deurdikte en deurgewicht
De breedte en het gewicht van het deurblad bepalen de keus voor een deurautomaat. Hoe zwaarder de deur, des te krachtiger zal de elektrische deuropener moeten zijn. Bij buitendeuren spelen meer factoren een rol zoals drukverschillen en windbelasting.

Adviseur Deurplus legt u met plezier uit hoe dat is in uw pand.
 

Voorzieningen bij brand, noodsituaties
Een draaideurautomaat kan worden aangesloten op een brandmelder. Is er sprake van brand of rook, dan wordt de elektrische besturing van de deurautomaat uitgeschakeld. Dit vereist een sterke veer die de brandwerende deur goed dicht trekt.

Dubbele draaideuren moeten in een vaste volgorde sluiten anders sluiten ze niet optimaal af. Normaliter gebeurt dit automatisch, maar in situaties zonder stroom moet een geïntegreerde coördinator afgesteld worden om de deurbladen in de juiste volgorde te sluiten.
 

Brandcompartimentering
In geval van brand moeten vluchtwegen vrij zijn. Vluchtdeuren moeten automatisch open gaan. Andere ruimtes gaan juist hermetisch dicht om het vuur te beperken tot het kleinst mogelijke gedeelte van een gebouw. Dit noemen we brandcompartimentering. De specialisten van Deurplus zijn ervaren en getraind om met alle aspecten van brandcompartimentering rekening te houden en alle veiligheidsrisico’s tot een minimum te beperken.
 

Welke veiligheidsrisico’s en normeringen:

 • Brandcompartimentering: moeten deuren 30, 60 of 90 minuten brandwerend zijn?
 • EN179 normering over vluchtwegen. Deze norm heeft betrekking op deuren met een vluchtfunctie in gebouwen waar een relatief klein aantal mensen aanwezig is. Panieksituaties doen zich nagenoeg niet voor in situaties met een kleine groep mensen. Zeker niet wanneer deze mensen het gebouw, de nooduitgangen, de bijbehorende sloten en hun bediening kennen. Ook hier is belangrijk dat de vluchtdeur met één handeling kan worden geopend, maar een drukplaat of deurkruk kan in deze situaties voldoende zijn.
 • EN1125 normering over vluchtwegen, nood- en paniekuitgangen. Deze norm heeft betrekking op deuren met een vluchtfunctie in panden waar veel mensen aanwezig kunnen zijn. In panieksituaties moeten deze deuren met één handeling kunnen worden geopend. Denk aan deuren in gebouwen zoals bioscopen, cafetaria, discotheken, bibliotheken, theaters en winkels.
 • EN16005 normering die de veiligheid aanscherpt van automatische deuren voor toegang van personen, in vluchtroutes en voor automatische rook- en brandwerende deuren.

Vluchtdeuren die tevens buitendeuren zijn moeten aan SKG eisen voldoen maar ook aan de normen EN179 of EN1125. Deurplus is sterk in technieken rondom de deur waarin deze normeringen samenkomen.
 

Welk merk kiest u
Deurplus verzorgt diverse A-merken deuropeners. Onze collectie omvat onder meer de volgende merken:

 • Assa Abloy
 • Besam
 • Ditec
 • Dormakaba
 • Entrematic
 • Faac
 • Face
 • Kemko
 • Kone
 • Optilox
 • Portacon

Altijd kijken we naar uw wensen, de situatie en het budget.
 

Elektrische deuropener met afstandsbediening kopen
De keus voor een elektrische deuropener wordt bepaald aan de hand van specificaties zoals:

 • Hoeveel houdkracht (N)
 • Lange, korte, smalle of brede sluitplaat
 • Elektrische deuropener inbouw of opbouw, met dagopener en/of met nachtschoot
 • Kettingdeur opener
 • Schootgeleiders
 • Enzovoorts

Best lastig om als leek de beste deuropener te kiezen. Gelukkig is Deurplus hier thuis en adviseren wij u compleet.

Elektrische deuropener met afstandsbediening advies?
Nu weet u dat Deurplus haar mannetje staat wanneer het gaat om elektrische deuropeners met afstandsbediening. Vakbekwame monteurs regelen uw installatie en ontzorgen u jarenlang met professioneel onderhoud.

Middels een Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) hebt u altijd online en actueel inzicht in onderhoudshistorie en verwachte vervangingskosten. Zo weet u van jaar tot jaar waar u aan toe bent.

Wij zijn meesters in deuren. Met jarenlange ervaring!

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu