Blog

Dwalende dementerenden op de gang, zijn verpleeghuizen de weg kwijt?
Zorg | Toegangcontrole | Digitaal sluitplan |

Dementie is momenteel de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. In 2050 zal het aantal mensen dat lijdt aan dementie meer dan verdubbeld zijn. Is de zorg hierop ingericht? Is er genoeg personeel om naar hen om te kijken?

Deurplus adviseert over de toegankelijkheid van gesloten afdelingen. “Met technische aanpassingen is het mogelijk om zorg te kunnen blijven bieden,” vertelt Hendri van den Hoorn van Deurplus in Nunspeet.
 

Wat is het probleem van de gesloten afdeling?


Met een groeiend aantal dementerenden en personeelstekorten kan het voor zorginstellingen soms verleidelijk zijn om deuren maar gewoon op slot te houden. Dan kan niemand weglopen en hoeft de zorg – die haar handen toch al vol heeft – er niet achteraan.

Maar, mensen die dwalen mogen niet zo maar in hun vrijheid worden beperkt volgens de Wet Zorg en Dwang. Het verblijf op een gesloten afdeling is onvrijwillige zorg en daarvoor geldt ‘nee, tenzij’ volgens deze wet. Onvrijwillige zorg en behandeling mag slechts in geval van ernstige noodzaak ingezet worden wanneer er geen alternatieve mogelijkheden meer zijn.

Adviseur Deurplus heeft ervaring met advies en onderhoud van technieken die de bewegingsvrijheid vergroten van cliënten die voorheen achter gesloten deuren zouden leven, zonder dat hun veiligheid in gevaar komt. Met als positief gevolg, dat het opsporen van weggelopen bewoners geen tijd meer kost en alle tijd kan worden gestoken in echte zorg. Bewoners varen er wel bij, dat zal duidelijk zijn.

Hoe dan? Een slimme inzet van technieken en hulpmiddelen is een vereiste.

 

Toegangscontrole zet de deur open


Een zorginstelling die beschikt over een digitaal sluitsysteem heeft een uitstekende basis om het beheer van toegangsrechten verder uit te breiden naar complete leefcirkels. Dit zijn persoonlijke zones waar een cliënt vrij kan bewegen, gemonitord door technologie.

Zo is het mogelijk om bewoners polsbandjes te geven die communiceren met bakens. Deze bakens geven automatisch de positie door van een bewoner en staan in verbinding met het digitale sluitsysteem. Bevindt een persoon zich in een voor hem toegestaan gebied? Dan gebeurt er niets en wordt de cliënt slechts gevolgd via de bakens. Nadert de bewoner een uitgang die voor hem niet toegankelijk is, dan zal het sluitsysteem hem herkennen, zijn toegangsrechten checken en aan de hand daarvan de deur al dan niet vrijgeven.

Zo is het voor een iemand mogelijk om een grote mate van bewegingsvrijheid te hebben binnen en rondom een instelling, zonder dat hij zelf gevaar loopt en zonder dat er menselijke inzet voor nodig is. Hij kan vrij over de afdeling lopen, in de huiskamer gaan zitten, het winkeltje bezoeken, lekker in het zonnetje zitten in de binnentuin, wandelen op het terrein buiten maar hij kan het terrein niet af. Heel veilig.

Zelfs kan dit nog verder worden uitgebreid met de inzet van GPS-technologie. Ook hier kijkt Deurplus met u naar de best mogelijke inzet van technieken. De omgeving bepaalt mede of GPS-tracking een effectieve oplossing is. In een drukke binnenstad kan het GPS-signaal aangeven dat iemand midden op straat wandelt terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Dan is er onnodig paniek omdat de positiebepaling een bepaalde marge heeft. Maar in een minder druk en bebouwd straatbeeld kan GPS-tracking juist weer uitstekend werken.

 

Integratie met zorgoproepsysteem


Zelfs is het mogelijk om te integreren met een zorgoproepsysteem. Een bewoner die zorg nodig heeft, doet een oproep via zijn zender die ook weer communiceert met een locatiebaken. Zo wordt iemands locatie meegestuurd en weet de zorgmedewerker waar een cliënt is. Is een bewoner in zijn eigen appartement, dan kan een medewerker de deur openen met een tag of pas en de nodige zorg leveren.

 

Doe het niet alleen


Bij het instellen van leefcirkels van bewoners is het goed om met elkaar na te denken over wat deze bewoner nodig heeft maar ook wat zijn persoonlijke risico’s zijn. Betrek ook de familie in dit proces. Zij weten als het goed is als geen ander wat hun verwant kenmerkt.

Een boer die altijd gewend was ‘s avonds om even bij zijn vee te kijken, zal ’s avonds als het donker wordt de neiging hebben om de afdeling af te gaan. Dat ritme krijg je er niet meer uit. Het heeft dan geen zin om tegen iemand te zeggen dat hij dat niet mag. Beter is het om de bewoner even zijn rondje te laten doen, dat zal bijdragen aan zijn rust. U kunt de wand van de gang beplakken met beelden van een koeienstal. Dit zal de cliënt het idee geven dat hij zijn dieren weer heeft gezien.

 

Kijk ook naar oorzaken bij de inzet van toegangstechnieken


Dwaalgedrag van dementerenden kan voortkomen uit verveling of onrust. Ook daarom is het goed om hun leefcirkel te vergroten. Een rondje wandelen kan al een kalmerende uitwerking hebben. Een nuttige bezigheid kan ook helpen.

Er zijn soms vindingrijke oplossingen voorhanden die met techniek goed te beheersen zijn. Geef een persoon iets van zijn vroegere bezigheden terug, zoals stofzuigen, of laat hem de krant ophalen van een andere afdeling. Met een polsbandje is iemand altijd traceerbaar.

Dat meer bewegingsvrijheid het welzijn van cliënten bevordert, zal voor niemand een verrassing zijn. Steeds meer verpleeghuizen zetten hun deuren open. Inderdaad is er altijd de afweging van vrijheid versus veiligheid. 

Maar met dwaaldetectie is er veel mogelijk om cliënten in beeld te houden. Wilt u cliënten overdag veel laten bewegen, maar voorkomen dat cliënten ’s nachts op pad gaan? Het elektronisch toegangssysteem met automatisch nachtslot kan dit verhoeden, terwijl de deur overdag gewoon open staat. Dwaaldetectie doet de rest.

 

In een slimme inzet van toegangstechnieken schuilt de kracht


Deurplus kijkt samen met u naar de mogelijke toepassing van technologie. Dit kan per instelling verschillend zijn. Het ene verpleeghuis kan een andere visie op vrijheid hebben dan de ander. Zo zal het in de ene zorginstelling toegestaan zijn om ’s nachts door de gangen te lopen, terwijl de ander juist beweging buiten en overdag stimuleert. Een toegangscontrolesysteem kan hierop ingericht worden.

Deurplus adviseert u over de inrichting van toegangssystemen die de veiligheid, controle en comfort van zowel bewoners als medewerkers vergroten, aansluitend bij uw missie. Wij zorgen voor een logische samenhang van sluitplannen en aanvullende technieken in en rondom de deur en integreren zoveel als mogelijk met bestaande technologie. Met als doel om zoveel mogelijk één systeem te hebben waarmee medewerkers makkelijk kunnen werken.

Wij adviseren altijd in uw voordeel en dat kunnen we omdat we niet gebonden zijn aan een merk zoals Salto, Paxton en iLOQ. We zoeken dus altijd de beste oplossing voor uw situatie.  

Wilt u uw digitaal sluitplan uitbreiden en de leefwereld van bewoners vergroten? Bel voor een vrijblijvende afspraak naar telefoon 0341 271 050 of e-mail naar info@deurplus.com wanneer u teruggebeld wilt worden. 

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu