54

Beter beheer van opiatenvoorraad

Omdat we op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen in de gezondheidszorg, houden we de website van het Pharmaceutisch Weekblad bij. Daar zagen we onder het weeknieuws van 8 september 2017 een interessant artikel, dat we herkenden uit onze eigen ervaringen. Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is namelijk gebleken dat er bij zorginstellingen nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over het toedienen, de opslag en het voorraadbeheer van opiaten. Ook worden verschillende werkwijzes gehanteerd. Een digitaal sluitplan kan een rol spelen in het op voorraad houden van deze bijzondere. We zullen uitleggen waarom.

Instellingen zijn verplicht om verdovende geneesmiddelen apart van overige medicijnen te bewaren, achter dubbele deuren en in een medicijnkast die niet is mee te nemen. In veel gevallen wordt nog gebruik gemaakt van opiatenkasten of medicijnkluizen, die op de traditionele manier met een sleutel op slot worden gedaan. Deze sleutelplannen zijn vaak lek. Sleutels kunnen gekopieerd worden, uitgeleend worden aan onbevoegden of kwijt raken. Bovendien kost een ouderwets sleutelsysteem onnodige administratietijd want de uitleen van sleutels moet ook geadministreerd worden, evenals de inname van sleutels. Als Deurplus zien we de beste oplossing in een digitaal sluitsysteem voor de zorg, ook voor de opiatenvoorraad.

De voordelen van een digitaal sluitsysteem voor opiatenbeheer in de zorg

Een digitaal sluitsysteem rekent af met alle nadelen van een traditioneel sleutelsysteem. Toegang tot deze bijzondere medicatiekast wordt uitsluitend verleend aan bevoegden. Pasjes die kwijt raken kunnen direct geblokkeerd worden. En er zijn geen codes die – zoals bij codesloten – kunnen worden doorgebriefd of vergeten. Ook biedt een digitaal sluitplan inzicht in deurhistorie, zodat u altijd achteraf kunt kijken wie in de kast is geweest. Dit is een preventief middel tegen diefstal door eigen medewerkers.

Een digitaal sluitplan voor de opiatenruimte – hoe werkt het

In gevallen waarin al een toegangscontrole oplossing actief is in de organisatie, kan het systeem eenvoudigweg uitgebreid worden door een nieuwe deur aan te maken en de kaart, pas of druppel te updaten met toegangsrechten voor de opiatenkluis. Bevoegden bieden hun tag of token aan bij de beveiligde deur en de kaartlezer bij het cilinderslot leest de gebruikersrechten af. Is er een match, dan wordt het slot vrij gegeven. Zo hebben uitsluitend bevoegden toegang tot de opiatenkast, waardoor de kans op misbruik verkleind wordt. De zorginstelling voldoet zo aan haar verantwoordelijkheid om opium bevattende geneesmiddelen zorgvuldig te beheren. Dit vergemakkelijkt ook een eventuele kwaliteitscontrole tijdens een audit.

Samen naar uw oplossing kijken? Vul uw tel.nr. in en ik bel u z.s.m. terug

313