Blog

Automatische deuren nieuwbouw
Vastgoed | Zorg | Industrie | Woningbouw | Overheid | 17-09-2022

Welke 10 zaken gaan nog te vaak mis?

Lees wat u moet weten over automatische deuren bij nieuwbouw in deze blog.

Ontvang ons vrijblijvende bezoek en laat uw telefoonnummer achter via:

Telefoon 0341 271 050

E-mail info@deurplus.com
 

Design en Build – wat is dat?

Steeds meer nieuwbouwprojecten worden volgens het principe van ‘Design en Build’ vorm gegeven. Hierbij is één partij verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering van een bouwproject. Men zoekt één aannemer die de komende jaren ook service kan garanderen.

Aannemers hebben vaak geen verstand van deurtechnieken en schakelen dan Deurplus in. Wanneer wij als leveranciers van deuren al tijdens de ontwerpfase meedenken over alle deurtechnieken, dan is deze checklist in elk geval dik voor elkaar:

 1. Ken de regelgeving - Installatie conform Europese en Nederlandse normeringen
  Er zijn tal van Europese en Nederlandse normeringen voor automatische deuren. Het vereist kennis en inzicht om de wetgeving automatische deuren op de juiste manier te interpreteren. Voor Deurplus is het dagelijkse kost, voor u ligt dat misschien wel anders.

  Een van die eisen is onder meer de norm EN 16005:

  Wanneer een deurautomaat gebruikt wordt door kwetsbare gebruikers zoals kinderen en/of minder validen, dan moeten er veiligheidssensoren geplaatst worden.

  Deze moeten het signaal oppikken wanneer een deurgebruiker te dichtbij komt en een signaal doorgeven aan de deurautomaat zodat een bewegende deur direct stilvalt. Dit beschermt de uiteindelijke gebruiker, maar u ook.

  Wanneer u uw automatische deur laat monteren door Deurplus, dan kunt u er zeker van zijn dat aan alle wettelijke eisen is voldaan. U draagt dan minder aansprakelijkheidsrisico bij ongevallen.

  Ook weten we wettelijke kaders te combineren met eisen ten aanzien van design en esthetiek. Zo plaatsten we in een prachtig nieuw apothekerspand een schitterende elektrische schuifdeur die zelfstandig voldoet aan WK2. Er was geen extra beveiligingslaag meer nodig.
   
 2. Kent u het type deurgebruiker?
  Een deur moet afgestemd worden op het type gebruiker. En dat heeft al invloed op het bouwkundige ontwerp. Maar weet u nu al welke deur het meest passend is in welke situatie? Deurplus is een echte ‘deurdenker’ die met u vooruit denkt.
  Een deur die dagelijks door een vast aantal bekende mensen wordt gebruikt, hoeft minder bestand te zijn tegen lomp gedrag dan een deur die gebruikt wordt door mensen die de situatie niet kennen. Zo’n deur zal meer ‘hufterproof’ moeten zijn.

  Er is dus een verschil in type gebruiker. Maar ook het aantal mensen dat een deur passeert is van invloed op het ontwerp.

  Het zou kunnen zijn dat een enkele scharnierdeur in het ontwerp beter vervangen kan worden door een automatische draaideur met maximale openingsbreedte. Dan kunt u grote stromen passanten doorlaten. Dan moet u deze tijdens het tekenen al wel inmeten.
   
 3. Weet u waar de deurautomaat geplaatst moet worden?
  De deurautomaat of deurdranger kan worden bevestigd aan de open- of sluitkant van de deur. Als de deuropener wordt bevestigd aan de kant waar de deur naartoe opent, dan noemen we dat een trekkende constructie.

  Een trekkende deurconstructie is:
 • Minder krachtig dan een duwend mechanisme
 • Minder opvallend dus esthetisch een betere keuze
 • Sterker aan slijtage onderhevig dan een duwende constructie

  Het is beter om al in de ontwerpfase te besluiten voor welke vorm u kiest, u hebt ten slotte ook te maken met weersinvloeden en vandalismegevaar bij een deuropener aan de buitenkant van de deur. Laat Deurplus u daarom adviseren.

  Ook kunnen we u adviseren over een deuropener op de deur of boven de deur.
 1. Hoe sterk moet de constructie zijn?
  Hoe zwaarder een deur met inbraakwerend hang- en sluitwerk, des te meer vraagt u van de bouwkundige constructie. Deze moet stevig genoeg zijn om de deur te kunnen ‘dragen’.

  Beter dat u dit vooraf berekent en meeneemt tijdens de bouw dan dat u later een al bestaand gebouw moet aanpassen of verstevigen. Daar wordt niemand blij van.
   
 2. Automatische deuren onderhoud? Professioneel onderhoud verlengt de levensduur van uw deuren
  Kiest u al vroegtijdig voor adviseur Deurplus, dan bent u verzekerd van het beste inbraakwerende hang- en sluitwerk, professionele montage en onderhoud door gedegen, eigen monteurs met Veluwse mentaliteit.

  Onze monteurs zien het als hun eer om te zorgen voor goedwerkende sluitsystemen. Onze professionele service- en onderhoudsaanpak zorgt ervoor dat u geen omkijken meer hebt naar uw sluitsysteem.

  Tijdig en regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw automatische deuren en bespaart u onverwacht hoge reparaties. Zelfs kunt u dit afspreken via een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) dat u altijd inzicht verschaft in onderhoudshistorie en verwachte kosten aan uw toegangssysteem.
   
 3. Welke bediening kiest u? Bedieningsschakelaars, radar of sensor?
  Een automatische deur kunt u op verschillende manieren bedienen. Die bediening moet van te voren aangelegd worden en meegenomen worden in het ontwerp. Denk aan een:
 • Automatische deur met sensor=> waar komen de sensoren?
 • Toegangscontrole pas => dit vereist een kaartlezer
 • Drukknop op de wand => waar is de beste plek?
 • Radarimpuls => is er ruimte om een radar boven de deur te monteren?
 • Contactloze schakelaar (in omgevingen waar goede hygiëne vereist is)
 • Afstandsbediening
 • Bedieningsschakelaar
   

Het is verstandig als Deurplus meedenkt.

Stel u overweegt een digitaal sluitsysteem met een automatische deur die bediend kan worden met een bedieningsschakelaar. Dan moet er ruimte zijn om deze schakelaar te kunnen monteren.

Die ruimte moet u bouwkundig gezien ook reserveren, in plaats van dat u kapstokken plaatst bijvoorbeeld. Deurplus weet precies waar bedieningsschakelaars gemonteerd moeten worden.

Deurschakelaars moeten op vaste afstand van een deur worden geplaatst. Niet te ver bij een deur vandaan, anders sluit deze al weer alvorens een gebruiker genaderd is.

Maar ook niet te dichtbij. Een schakelaar binnen de draairichting van een deur kan zelfs gevaarlijk zijn. Stel u let even niet op en u stapt op de schakelaar af terwijl de deur onverwachts open gaat. U zou klem kunnen komen te zitten.

 1. Bekabeld of onbekabeld?
  Een deel van uw automatische toegangsdeuren zullen zijn voorzien van kabels. U moet van te voren weten waar deze kabels gelegd kunnen worden. Bij een compleet glazen pui maakt u weer andere keuzes dan een entree met gemetselde muren.

  Het mooiste resultaat verkrijgt u door deze afwegingen al mee te nemen tijdens het ontwerp. Hier heeft Deurplus ervaring.
   
 2. Draaideur of schuifdeur?
  Een automatische draaideur vraagt op bepaalde punten extra ruimte in vergelijking tot een automatische schuifdeur, bijvoorbeeld om een armsysteem aan te kunnen brengen.

  In bouwkundig opzicht moet u hier al vroegtijdig rekening mee houden, anders beperkt u de mogelijkheden van uw bouwkundige beveiliging.
   
 3. Welke deurautomaat kiest u?
  De deurautomaat die u kiest is afhankelijk van de breedte en het gewicht van het deurpaneel. U begrijpt, een lichte deur is makkelijker te bedienen dan een zware deur.

  U moet rekening houden met drukverschillen tussen binnen en buiten. Windbelasting speelt ook een rol. Al deze aspecten bepalen de keus voor uw automatische deuropener.
   
 4. Automatische deur bij brand - Brandwering en brandcompartimentering
  Deurplus denkt met u na over brandwering en brandcompartimentering. Welke elektrische deuren moeten hermetisch afgesloten worden? Welke moeten juist vrijgegeven worden bij brand?

  Is er sprake van brand of rook, dan wordt de elektrische besturing van de automaat uitgeschakeld. Dan moet de veer sterk genoeg zijn om de brandwerende deur goed dicht te trekken.

  Hoe wordt dat gecoördineerd wanneer de stroom zou uitvallen bij een forse brand? Met Deurplus bent u ook zeker van een brandveilig sluitplan. Lees ook de blog waarom een digitaal sluitsysteem essentieel is in een noodplan.
   

Deurplus, leverancier automatische deuren, toegangscontrole, cctv systemen

Onze opdrachtgevers zien de toegevoegde waarde van Deurplus ook. Ze schakelen ons vroegtijdig in bij nieuwbouwprojecten voor het inrichten van het toegangssysteem inclusief inbraakwerend hang- en sluitwerk. Dat vinden wij geweldig!

Er is niks mooier dan een prachtig pand te voorzien van een sluitsysteem dat u alle toegankelijkheid verschaft, optimale veiligheid, controle en zorgeloos comfort.

U vindt onze automatische deursystemen, toegangscontrolesystemen (iLOQPaxtonSaltointercomsystemen en cctv camerasystemen door heel Nederland. In alle sectoren. Van klein tot groot.
 

Automatische deuren nieuwbouw kopen? Bel Deurplus 0341 271 050 voor een check

Plant u ook nieuwbouw van een:

 • Kantoor
 • Productiebedrijf
 • Appartementengebouw
 • Instelling

Bespaar tijd, geld, afstemming en ergernis en laat u adviseren door een echte deurtechniekenspecialist.

Casus

Onze ervaring halen wij uit de praktijk. Lees de verschillende klantverhalen om een beeld te krijgen van wat wij zoal doen!

Bekijk alle casussen
Menu